STOP THE PRESS!

244 päivää avaruudessa viettänyt astronautti Timothy Kopra saapuu Heurekaan

Timothy Kopra

Kuva: Astronautti Tim Kopra avaruuskävelyllä Kansainvälisen avaruusaseman ulkopuolella. Credit: NASA

Suomalaissukuinen astronautti Timothy Kopra tulee Heurekaan tiistaina 9. toukokuuta. Kopra tapaa tiedekeskuksessa kahden päivän mittaisella vierailullaan Heurekan kävijöitä ja koululaisia. Hän kertoo muun muassa viimeisimmästä avaruusmatkastaan ja siellä tehdyistä tutkimuksista, jotka liittyvät suunnitteilla olevaan Marsin-matkaan. Mukana Heureka-vierailulla on myös hänen vaimonsa Dawn Kopra.

Tim Kopra on Heurekan kävijöille jo entuudestaan tuttu. Viime keväänä Kopra oli suorassa videoyhteydessä Heurekaan Kansainväliseltä avaruusasemalta ja vastaili yleisön kysymyksiin avaruudesta ja astronautin arjesta. Edellisen kerran hän vieraili tiedekeskuksessa ensimmäisen avaruusmatkansa jälkeen vuonna 2010.

Kopra vietti Kansainvälisellä ISS-avaruusasemalla kuusi kuukautta vuonna 2016 ja kolme kuukautta vuonna 2009, eli yhteensä 244 päivää. Viimeisimmällä matkalla avaruusaseman miehistö tutki erityisesti sitä, miten puolen vuoden oleskelu avaruudessa vaikuttaa ihmiseen. Tätä selvitettiin seuraamalla muun muassa silmien terveyttä, mieltä ja ajattelua, mikrobiomeja ja syljen markkereita. Avaruusasemalla tehty tutkimus liittyy Nasan suunnittelemaan Marsin-matkaan, joka aiotaan toteuttaa 2030-luvulla. Nasa rekrytoi jo nyt astronautteja tulevalle avaruuslennolle. Marsin ja Maan välinen etäisyys on lyhimmillään noin 55 miljoonaa kilometriä. Lentomatka punaiselle planeetalle vie lentoradasta riippuen useita kuukausia tai jopa vuoden.

Astronautti Timothy Kopraa on kutsuttu sisunautiksi hänen suomalaisten sukujuurtensa vuoksi. Hänen isoisänsä oli kotoisin Karjalan Valkjärveltä ja muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1910.

Heurekan kävijät pääsevät tapaamaan astronautin ti 9.5. järjestettävässä yleisötapahtumassa. Kello 17–19 Kopra osallistuu avaruusaiheiseen paneeliin ja vastailee yleisön kysymyksiin. Heurekan näyttelyihin voi tutustua kello 16–20. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä tiedekeskus Heureka ja Tähtitieteellinen yhdistys Ursa. Liput ovat myynnissä täällä: https://www.heureka.fi/product/astronautti-tim-kopra-heurekassa/