STOP THE PRESS!

Roberto Bolañon ja David Mitchellin romaanit julkaistaan toukokuussa

Englantilaisen World Fantasy Award -voittaja David Mitchellin  Luukellot ja 2000-luvun kenties arvostetuimman latinokirjailijan Roberto Bolañon Puhelinkeskusteluja ilmestyvät toukokuussa Sammakolta.

David Mitchell: Luukellot

Luukellot, tavalliset kuolevaiset, on tuomittu rappeutumaan, menettämään otteensa elämän nautinnoista ja kuihtumaan, kuolemaan. Mitä jos tätä olemassaolon järkähtämätöntä kaavaa pääsisi peukaloimaan?

Pilvikartasto-romaanilla läpilyönnin maailmanmaineeseen tehneen kirjailijan häikäisevän upea romaani on sekä kaleidoskooppinen tarina epätavallisen naisen elämästä että metafyysinen mestariteos.

Vuonna 1984 kapinoiva ja surullinen teini Holly Sykes karkaa uneliaana maaseutukesäpäivänä omille teilleen kotoaan Gravesendistä, Englannista. Kuusikymmentä vuotta myöhemmin hän elää Irlannin länsirannikolla ja kantaa huolta tyttärentyttärestään rajun ilmastonmuutoksen runnellessa maailmaa. Vuonna 1991 Holly on tarjoilijattarena hiihtolomakohteen oluttuvassa Sveitsissä ja kohtaa sosiopaattisen opiskelijanuorukaisen. Vuonna 2003 Holly saa lapsen Irakin sodasta raportoivan toimittajan kanssa. Jäätyään leskeksi 2010-luvulla hänestä tulee itsekeskeisen, hiipuvan kirjailijan uskottu. Henkilögalleria on vain osa tarinaa, sillä Hollyn elämää sekoittaa verkkainen sota, jota käyvät sieluja himoitsevat saalistajat ja luukelloja puolustavat kuolemattomat johtajanaan eräs tohtori Marinus. Holly tempautuu sotaan pelkkänä heittopussina – mutta paljastuuko hän sittenkin sodan lopputuloksen ratkaisevaksi aseeksi?

Englantilaisen David Mitchellin fantasiarouheella silattu romaani on jännittävä ja ajatuksia herättävä teos. Kotisohvalle joka ilta vyöryvät uutiset nostavat kylmän hien otsalle: onko teoksen luoma kolkko kuva lähitulevaisuudesta sittenkään pelkkää kosmista satua?”

David Mitchell (s. 1969) on saanut useita kirjallisuuspalkintoja, sekä ollut mm. kahdesti ehdolla Booker-palkinnon saajaksi. Ennen kirjailijanuraansa Kentin yliopistosta valmistunut englantilainen Mitchell asui kahdeksan vuotta Japanissa ja opetti englantia Hiroshimassa. Hänen edellinen suomennettu romaaninsa Jacob de Zoetin tuhat syksyä sijoittuukin Japaniin. David Mitchellin monimuotoisin romaani ennen Luukellot-teosta oli Pilvikartasto, josta tuli suomessakin myyntimenestys. Nykyisin Mitchell elää perheineen Irlannissa. David Mitchellin genrerajat ylittävät teokset ovat voittaneet puolelleen niin lukijat kuin kriitikotkin. Hänen romaaneissaan on vivahteita niin maailmankirjallisuuden klassikoista kuin uudesta laatuscifistäkin.

Luokitus 84.2 • ISBN 978-952-483-326-4 • sidottu 

140 x 200 mm • 646 sivua

Roberto Bolaño: Puhelinkeskusteluja

Chilessä syntyneen ja Barcelonassa kuolleen Roberto Bolañon (1953–2003) esikoisnovellikokoelma ilmestyi espanjaksi vuonna 1997. Suomalaiselle lukijalle teos sisältää kirjailijan romaaneista tuttuja aineksia.

Puhelinkeskustelujen neljässätoista novellissa Bolaño tarjoilee raakaa elämää, älyllisesti maustettuna. Kirjallisuus, unet ja väkivalta ovat kiehtovalla tavalla läsnä arkipäiväisissäkin tapahtumissa. Yhteiskunnan laitamilla elelevät päähenkilöt ajautuvat haasteellisiin tilanteisiin, joissa pelissä on koko elämä. Nämä etsijät huomaavat kaiken muuttuvan peruuttamattomasti kun he ovat löytäneet etsimänsä. Taustalla kuohuu usein Pinochet ja Etelä-Amerikka, mutta kerronta punoo tarinoihin koko universumin. Mikä liikuttaa ihmistä? Miksi mieli imee pimeyttä eikä laske sitä enää ulos? Bolañon vastaukset ovat aina yhtä hätkähdyttäviä ja yllättäviä. Hämmästyttävää on, että synkistäkään aiheista kasatut novellit eivät ole sisimmältään depressiivisiä. Ne raikastavat ja avartavat mieltä. Bolañon addiktiota aiheuttava kerronta on täsmälääkettä aikamme kriiseistä kärsivälle. Bolaño on myös novellin mestari.

Luokitus 84.2 • ISBN 978-952-483-332-5 • sidottu 

130 x 200 mm • 232 sivua