STOP THE PRESS!

Tampereen Teatteri oli Tampereen taisteluiden ytimessä 1918

1918 Teatteri Taistelussa

Kuva: Harri Hinkka

Anna-Elina Lyytikäisen uusi näytelmä 1918 Teatteri taistelussa nostaa Tampereen Teatterin tapahtumat ja ihmiskohtalot keskiöön.

Tampereen Teatterin pääohjaaja Anna-Elina Lyytikäinen kirjoittaa ja ohjaa näytelmän vuoden 1918 sisällissodan tapahtumista. Näytelmä 1918 Teatteri taistelussa saa kantaesityksen Tampereen Teatterin päänäyttämöllä 27.1.2018, jolloin traagisen sodan alkamisesta tulee kuluneeksi sata vuotta. Viimeinen esitys on Tampereen antautumisen vuosipäivänä 6.4.2018.

Näytelmän keskiössä on Keskustorille vuonna 1913 valmistunut Tampereen Teatteri, joka toimi Tampereen taisteluiden strategisesti merkittävänä näyttämönä. Näytelmän kohtaukset levittäytyvät ympäri teatteritaloa, sen käytäville, sivunäyttämöille, auloihin ja kellareihin.

Nykyaika ja mennyt rinnastuu, ihmiskohtalot kietoutuvat yhteen

Näytelmässä nykyaika ja mennyt rinnastuu. Lyytikäinen pohtii vuoropuhelun välttämättömyyttä nykyajankin kaksijakoisessa maailmassa.

Käsikirjoitus pohjautuu historiallisiin faktoihin, kirjeisiin ja muistelmiin. Näytelmässä seurataan erilaisia ihmiskohtaloita, jotka liittyivät Tampereen Teatteriin sisällissodan aikana. Käsikirjoittajan tarkoituksena on kuvata yksilön hämmennystä suuressa ja järkyttävässä yhteiskunnan murroksessa.

Lyytikäinen pyrkii tarkastelemaan sodan inhimillistä puolta, ei syyttämään tai puolustamaan. Apunaan esityksen kehittelyssä hänellä on historiantutkija ja filosofian tohtori Tuomas Hoppu.

Koko teatteri mukana

Näytelmään on valjastettu koko Tampereen Teatterin henkilökunta. Rooleissa nähdään mm. teatterinjohtaja Reino Bragge sekä Jukka Leisti, Martti Manninen, Matti Hakulinen, Eeva Hakulinen, Kirsimarja Järvinen, Risto Korhonen, Esa Latva-Äijö, Ville Majamaa, Ella Mettänen, Elisa Piispanen, Elina Rintala, Pia Piltz, Aliisa Pulkkinen, Arttu Ratinen, Markku Thure, Antti Tiensuu ja Mari Turunen. Lisäksi mukana on Tampereen yhteiskoulun lukion oppilaita.

Lavastaja Marjatta Kuivasto ”entisöi” autenttisia tapahtumapaikkoja sisällissodan aikaisiksi. Joonas Tikkanen vastaa vaikuttavasta videosuunnittelusta. Mari Pajula suunnittelee ajanmukaisen puvustuksen. Valosuunnittelusta vastaa Raimo Salmi ja äänisuunnittelusta Ivan Bavard. Ohjaaja Anna-Elina Lyytikäisen assistenttina toimii näyttelijä Mari Posti.

1918 Teatteri taistelussa on Anna-Elina Lyytikäisen neljäs näytelmä. Hän on aiemmin kirjoittanut näytelmät Sylityksin, Hämähäkkimiehen kosto ja Armon varassa.

Esityskausi vain kevään 2018, myynnissä erillisiä paikkoja kiertäville katsojille

Uutuusteosta esitetään vain kevään 2018, tammikuun lopusta huhtikuun alkuun. Joka esityksessä 20 katsojalla on mahdollisuus seurata esitystä näyttelijäryhmän mukana kiertäen ympäri teatteria, muu yleisö istuu katsomossa. Liput tulevat myyntiin tänään.

Liput: 10-44 €, Kulttuurimyymälä Aplodi ja Lippu.fi
Nettisivu ja videotraileri: https://www.tampereenteatteri.fi/naytelma/1918-teatteri-taistelussa/