STOP THE PRESS!

Suurooppera Veljeni vartija Tampere-talossa helmikuussa 2018

Kuva: Saara Salmi/Jaakko Kahala

Tampereen Oopperan 70-vuotisen historian merkittävin tilausteos, Olli Kortekankaan säveltämä Veljeni vartija, kuvaa vuoden 1918 Suomea ja sisällissodan dramaattisia tapahtumia Tampereella. Teos kertoo kahden eri puolille ajautuvan sisaruksen tarinan. Päätös oopperan tuottamisesta tehtiin jo vuonna 2009, kun Tampereen Ooppera tilasi sävellystyön Olli Kortekankaalta ja kiinnitti libretistiksi Tuomas Parkkisen. Parkkinen vastaa myös ohjauksesta. Päärooleissa laulavat sopraano Tuuli Takala ja baritoni Ville Rusanen. Tampere Filharmoniaa johtaa orkesterin ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali.

Teoksen ensi-ilta on Tampere-talossa 16.2.2018. Esityksiä on kaikkiaan kuusi. Tampereen Ooppera esitteli suurtuotantoaan tänään tiistaina 2.5. Tampereen Raatihuoneella järjestetyssä kulttuuritalojen yhteisessä mediatilaisuudessa.

Veljeni vartijan keskiössä on tamperelainen perheenisä Johannes Rossi (baritoni Juha Kotilainen). Hänellä on kaksi aikuista lasta Eemil (baritoni Ville Rusanen) ja Amanda (sopraano Tuuli Takala). Johannes itse on vakaumuksellinen pasifisti ja siirtänyt rauhanaatteen lapsilleenkin. Mutta kun sota syttyy, Johanneksen järkytykseksi hänen molemmat lapsensa liittyvät taisteluihin ja vielä eri puolille: Eemil valkoisiin ja Amanda punaisiin.

‒ Oopperan tematiikka on sodanvastainen, eikä se juurikaan sisällä aatteellista pohdintaa tai poliittisia puolustuspuheita. Nimi viittaa Raamattuun ja sisältää kysymyksen, jonka Kain esitti Jumalalle velisurman jälkeen: ”Olenko minä veljeni vartija?” Vastaus on kyllä. Meidän kaikkien täytyy pitää huolta toisistamme, sanoo libretisti ja ohjaaja Tuomas Parkkinen. Parkkinen lukeutuu maamme tämän hetken kysytyimpiin ohjaajiin ja näytelmäkirjailijoihin. Veljeni vartija on Parkkisen tähänastisen uran merkittävin teos sekä ensimmäinen ooppera, jossa hän vastaa sekä libretosta että ohjauksesta.

Oopperassa laulavat nimekkäimmät suomalaistähdet. Juha Kotilaisen, Ville Rusasen ja Tuuli Takalan lisäksi näyttämöllä nähdään tenori Tuomas Katajala, sopraano Päivi Nisula, mezzosopraano Erica Back, sopraano Suvi Väyrynen, mezzosopraano Virpi Räisänen ja bassobaritoni Tuomas Pursio.

‒ Teos ammentaa sekä oopperan rikkaasta historiasta että 1900-luvun alkupuolen musiikkityyleistä. Kuullaan cakewalkia ja torvisoittoa. Ja tietysti laulua: melodiset aariat, värikkäät ensemblet ja dramaattiset kuorokohtaukset rytmittävät kokonaisuutta, jonka orkesterin energia pitää liikkeessä, kertoo säveltäjä Olli Kortekangas. Laajan tuotannon omaava Kortekangas on yksi merkittävimmistä nykysäveltäjistämme. Hän on uransa aikana säveltänyt pitkälti toistasataa teosta, joihin kuuluu muun muassa orkesterimusiikkia, kuoro- ja kamarimusiikkia sekä kahdeksan oopperaa.

Veljeni vartijassa nähdään odotetusti myös Tampereen Oopperan 60-henkinen kuoro sekä 30-henkinen lapsikuoro. Ooppera tekstitetään suomeksi ja englanniksi.

Oopperan lipunmyynti alkoi tämän vuoden helmikuussa.


Olli Kortekangas: Veljeni vartija
Pe 16.2.2018 klo 18.30, Tampereen Oopperan kantaesitys Tampere-talossa
www.tampere-talo.fi/veljenivartija
Muut esitykset su 18.2., ke 21.2., la 24.2., to 1.3., la 3.3.
Video https://youtu.be/YhAuomqwSVE

Musiikinjohto Santtu-Matias Rouvali
Libretto ja ohjaus Tuomas Parkkinen
Puvut Tarja Simone
Lavastus Kati Lukka
Valosuunnittelu Ville Syrjä

Tampere Filharmonia
Tampereen Oopperan kuoro
Kuorokoordinaatori Heikki Liimola

Rooleissa
Tuuli Takala (Amanda Rossi)
Ville Rusanen (Eemil Rossi)
Tuomas Katajala (Iisakki Friman)
Juha Kotilainen (Johannes Rossi)
Päivi Nisula (Rauha Valkonen)
Erica Back (Serafina Suomi)
Virpi Räisänen (Hanna Waltz)
Suvi Väyrynen (Onni Kontio)
Tuomas Pursio (Tuntematon sotilas)

Liput 66/86/98 €, eläkel. 60/80/93 €, Tampere-talon lipunmyynti, Lippu.fi, Aplodi-myymälä.