STOP THE PRESS!

Tampereen Työväen Teatteri: Tytöt 1918 ensi-ilta 25.1.2018

Tytöt 1918Tampereen Työväen Teatterin Suurella näyttämöllä saa 25.1.2018 kantaesityksensä musikaali Tytöt 1918. Musikaali nuoruudesta, raivosta ja rakkaudesta kertoo vuonna 1918 Tampereella toimineen naiskaartin tyttöjen tarinan. Musikaalin käsikirjoittaa ja ohjaa Sirkku Peltola, musiikin säveltää Eeva Kontu ja laulujen sanat kirjoittaa Heikki Salo. Musikaalin työryhmä on monista menestysteoksista tuttu: heidän viimeisin yhteistyönsä on Viita 1949 -musiikkinäytelmä. Tarina pohjautuu Anneli Kannon romaaniin Veriruusut (2008) ja tutkimuslähteisiin.

Musikaalin työryhmässä on 36 näyttelijää eli lähes kaikki teatterin näyttelijät vahvistettuna Tsuumin tanssijoilla. Mukana on myös kapellimestari Joonas Mikkilän johtama live-orkesteri ja Pirkanmaan Musiikkiopiston maineikas Nuorisokuoro Sympaatti. Luottovisualisteina toimivat lavastaja Hannu Lindholm, video- ja valosuunnittelija Eero Auvinen ja pukusuunnittelija Marjaana Mutanen. Äänisuunnittelija on Kalle Nytorp. Uutena mukaan työryhmään tulee koreografi Marjo Kuusela, jonka koreografioita on nähty yli 50 teatteriteoksessa.

Tytöt 1918 on valittu mukaan Suomen Kulttuurirahaston käynnistämään Taidetestaajat-suurhankkeeseen. Kohteet tavoittavat yhteensä jopa 65 000 kahdeksasluokkalaista ja heidän opettajaansa lukuvuonna 2017-2018.

Kevättalvella 1918 Tampereella perustettiin aseellinen naiskaarti, jonka muodostivat pääosin hyvin nuoret tytöt, lähes lapset. Tämä musikaali kertoo heistä. Tytöt 1918 on tarina nuorten tamperelaistyttöjen intohimosta ja taistelutahdosta, viattomuudesta ja julmuudesta, rakkaudesta ja vihasta, ilosta, naurusta, häpeästä ja osattomuudesta.

Tehtaan tytöt Lempi, Rauha ja Martta asuvat samaa huonetta Amurissa. Lempi on Tampereelle tehtaaseen työhön tullut piikatyttö Teiskosta. Rauhalla on mielessä kihlattu ja kesällä tulevat häät. Martta on ison talon tytär, joka joutui pois kotoaan aatteensa vuoksi. Naapurin Lydia on jo naimissa, vaikka oikeisiin sormuksiin ei vielä ole tarpeeksi säästöjä. 15-vuotias Sigrid aloittaa kehruutolpalla ja saa käteensä ensimmäisen oman palkkapussinsa. Puuvillatehtaassa työskentelee monta heidän kaltaistaan nuorta naista, joiden päivät täyttyvät raskaasta työtä, sydämet isoista ja pienistä unelmista. Tehtaan tytöt ovat tavallisia nuoria arkisine huolineen. He pohtivat hameen helman leikkausta, otsakiharan muotoilua, poikain hymyjä, nisupullaa ja tasapannua. He voisivat olla kenen tahansa meistä tyttäriä, siskoja, sussuja, vaimoja tai äitejä. Vuonna 1918, Tampereella, he tarttuivat aseisiin ja olivat valmiita kuolemaan. Ja surmaamaan.

Musikaalin liput tulevat myyntiin tänään.

Tytöt 1918
Musikaali nuoruudesta, raivosta ja rakkaudesta

Kantaesitys 25.1.2018 Tampereen Työväen Teatterin Suurella näyttämöllä

Perustuu Anneli Kanton romaaniin Veriruusut sekä lukuisiin muihin naiskaartiaihetta sivuaviin historian lähteisiin
Käsikirjoitus ja ohjaus Sirkku Peltola
Laulujen sanat Heikki Salo
Musiikin sävellys Eeva Kontu
Kapellimestari Joonas Mikkilä
Koreografia Marjo Kuusela
Lavastussuunnittelu Hannu Lindholm
Video- ja valosuunnittelu Eero Auvinen
Pukusuunnittelu Marjaana Mutanen
Äänisuunnittelu Kalle Nytorp
Yhteistyössä Tanssiteatteri Tsuumi ja Pirkanmaan Musiikkiopisto, Nuorisokuoro Sympaatti

Rooleissa
Petra Ahola, Niina Alitalo, Kristiina Hakovirta, Kaisa Hela, Emmi Kaislakari, Petra Karjalainen, Heidi Kiviharju, Hanna Korhonen, Salla Korja-Paloniemi, Jaana Oravisto, Suvi-Sini Peltola, Miia Selin, Marketta Tikkanen, Eriikka Väliahde, Jari Ahola, Pentti Helin, Mika Honkanen, Sampo Kerola, Juha-Matti Koskela, Antti Lang, Jari Leppänen, Joonas Luomala, Samuli Muje, Jyrki Mänttäri, Antti Nieminen, Saska Pulkkinen, Matti Pussinen-Eloranta, Konsta Reuter, Timo Saari

http://www.ttt-teatteri.fi/ohjelmisto/tytot-1918
Video: Tytöt 1918 http://www.ttt-teatteri.fi/ohjelmisto/tytot-1918
Video: tekijähaastattelussa Sirkku Peltola ja Heikki Salo https://www.youtube.com/watch?v=A5Cp7qGQSUs