STOP THE PRESS!

Toukokuussa Suomessa valmistuu jälleen yli sata lyhytelokuvaa

Vuodesta 2008 järjestetyssä Uneton48 -elokuvahaasteessa joukkueilla on 48 tuntia aikaa tehdä lyhytelokuva. Tapahtumaan osallistuu vuosittain yli 2000 aktiivista elokuvantekijää Helsingistä Inariin, ja tänä vuonna elokuvantekijät valtaavat kadut 19.5.-21.5. viikonloppuna. Uneton48 on ainoa 48 tunnin elokuvakilpailu Pohjoismaissa, joten vuosittain kilpailuun osallistuu myös useita kansainvälisiä joukkueita. Jokainen viikonlopun aikana valmistunut elokuva saa elokuvateatteriensi-illan Finnkinon teattereissa.

Kotimainen lyhytelokuva on huomioitu viime vuosina kansainvälisesti niin Oscar-ehdokkuudella kuin palkinnoilla Cannesissa. Uneton48 haluaa auttaa lyhytelokuvia tavoittamaan katsojia myös Suomessa ja tarjota uusille, lahjakkaille elokuvantekijöille etenemismahdollisuuksia. Tuomariston valitsemat finalistielokuvat ovat katsottavissa Elisa Viihteen vuokraamossa kesäkuun alusta lähtien. Syksyllä järjestetään näytös Rakkautta&Anarkiaa -festivaaleilla, jonka jälkeen elokuvien tekijöillä on mahdollisuus esitellä tekemiensä pitkien elokuvien tai tv-sarjojen ideoita kotimaisille sisällönostajille.

Lyhytelokuvan näkyvyyden nostamisen lisäksi vuoden 2017 toinen suuri teema on myötätunto. Tänään 2.5.2017 alkavassa ennakkokilpailussa elokuvantekijät kutsutaan tekemään 30 sekunnin mikroelokuva teemasta Rajaton myötätunto. Maailmassa on sotaa, nälänhätää ja paljon sellaista pahaa, jota monet joutuvat pakenemaan. Samaan aikaan nationalismi ja oikeistopopulismi vaativat Suomessakin politiikkaa, jolla rajataan mahdollisuuksia ihmisenä toteutumiseen, tasa-arvoon ja turvalliseen elämään. Mikroelokuvilla haluamme muistuttaa niin kanssaihmisiä kuin poliitikkoja ja viranomaisia myötätunnon arvosta; me välitämme ja haluamme pitää huolta hädässä olevista.

Uneton48 päivämäärät 2017
19.–21.5.2017                          Kisaviikonloppu
29.5.–31.5.2017                      Elokuvateatterinäytökset (Helsinki, Turku, Tampere)
2.6.2017                                   Finalistielokuvat katsottavissa Elisa Viihteessä
7.6.2017                                   Lopputapahtuma