STOP THE PRESS!

Kapellimestari Christian Vásquez johtaa Turun filharmonista orkesteria kahdessa Keväthuuto-konsertissa

Kapellimestari Christian Vásquez johtaa Turun filharmonista orkesteria kahdessa Keväthuuto-konsertissa torstaina 4.5. ja perjantaina 5.5. Turun konserttitalossa. Ohjelmassa on Aaron Coplandin Appalakkien kevät, Alexander Arutjunjanin trumpettikonsertto ja Igor Stravinskyn Kevätuhri. Trumpettikonserton solistina on venezuelalainen Pacho Flores.

Keväthuuto-konsertti alkaa Aaron Coplandin (1900–1990) teoksella Appalakkien kevät. Coplandin sävellykset merkitsevät amerikkalaisessa kulttuurissa samantyyppisiä asioita kuin Jean Sibelius Suomessa: niitä kuunnellaan isänmaallisena musiikkina, joka kertoo maan maisemista ja kansan luonteesta. Appalakkien kevään voi kuulla maalaavan Yhdysvaltojen itärannikon vuoria, kirpeää ulkoilmaa ja kirkkaita vesiä. Copland sävelsi teoksen Martha Grahamin koreografioimaan balettiin mutta sovitti sen myöhemmin sarjaksi sinfoniaorkesterille. Tämän jälkeen kuullaan Alexandr Arutjunjanin (1920–2012) trumpettikonsertto, joka on trumpettikirjallisuuden peruskiviä ja musiikkikilpailujen vakioteoksia.

Konsertin päättää Igor Stravinskyn (1882–1971) Kevätuhri. Uudenlaisia, hätkähdyttäviä sointeja luonut Kevätuhri muodostui rajapyykiksi, jonka jälkeen moderni musiikki ei ollut kuten ennen. Alkujaan baletiksi sävelletyn teoksen koreografiaa pidettiin räävittömänä. Klassisen baletin sirouden, keveyden ja ilmavuuden ihanne korvattiin alkukantaisella ja alaspäin survovalla paljasjalkatyöllä. Sama estetiikka toistuu musiikissa. Musiikillinen kubismi ja fauvismi soivat teräviä särmiä ja kulmia, kirkuvia värejä ja paksuja ääriviivoja.

Christian Vásquez on toiminut Stavangerin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina kaudesta 2013–2014 lähtien. Hän toimii myös Teresa Carreño Youth Orchestra of Venezuelan johtajana ja on Het Gelders -orkesterin päävierailija. Hän on johtanut useita huippuorkestereita, muun muassa Wienin radio-orkesteri, Tokion filharmonikot ja Los Angelesin filharmonikot. Vásquez teki oopperadebyyttinsä Euroopassa kaudella 2014–2015 johtaessaan Bizet’n Carmenin Norjan kansallisoopperassa.

Pacho Flores tunnetaan energisistä tulkinnoista, kauniista sointiväreistä sekä vaivattomasta tavasta yhdistää klassisia ja populaareja tyylejä. Flores on Latinalaisen Amerikan trumpettiakatemian perustaja ja johtaja. Nuoren sukupolven kouluttamisen lisäksi hän on kiinnostunut nykymusiikista ja onkin tilannut ja kantaesittänyt paljon uutta musiikkia.

Konsertteja edeltää yleisölle avoin varaslähtö Konserttitalon ala-aulan kahviossa klo 18. Varaslähdössä tutustutaan illan esiintyjiin ja teoksiin. Torstain konsertti lähetetään suorana orkesterin verkkosivulla tfo.fi.

Keväthuuto Turun konserttitalossa to 4.5. ja pe 5.5. klo 19. Christian Vásquez, kapellimestari, Pacho Flores, trumpetti, Turun filharmoninen orkesteri. Copland – Arutjunjan – Stravinsky. Liput 23,50/18,50/9,50 €. Varaslähtö klo 18.