STOP THE PRESS!

Tahkon kyläyhdistys julkaisee Tahko 50 vuotta -juhlakirjan

Kirja kattaa Tahkon matkailualueen historian 50 vuoden ajalta. Aineistoa haetaan myös sosiaalisen median avulla.

Tahko täyttää 50 vuotta vuonna 2018. Merkkivuoden kunniaksi Tahkon Kyläyhdistys kustantaa juhlakirjan, jota valmistellaan työnimellä Meidän Tahko.

Kirjaan kerätään parhaillaan aineistoa ja myös sosiaalinen media otetaan käyttöön materiaalin keräyksessä. Tahkon Kyläyhdistys avaa tarkoitusta varten Facebook-sivuston ja sivuston löytyneet parhaat valokuvat ja tarinat pääsevät myös painettuun kirjaan.

”Haluamme koota kirjaa varten aineistoa mahdollisimman laajasti ja avoimesti. 50 vuoden aikana ihmisille on kertynyt paljon muistoja, valokuvia ja videoita, jotka nyt haluamme saada talteen”, kertoo Tahkon kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kari Heiskanen.

Meidän Tahko ilmestyy 9.12.2017. Sen tekijät ovat Markku Rimpiläinen ja Jukka Pelkonen, jotka kirjoittivat Tahkon 40-vuotishistoriikin Tahkon Aika.

Tahko – paikallisesta ajatuksesta yhdeksi Suomen suurimmista

Tahkon matkailu käynnistettiin paikallisin voimin. Nilsiän kunta sekä paikalliset yritykset ja yksityishenkilöt perustivat vuonna Nilsiän Matkailu Oy:n. Yhtiö rakensi Tahkomäen paloaukealle hiihtohissin, rinteet ja kahvion. Keskuksen nimeksi tuli Tahkovuori. Lisäksi kunta osti Sieraniemestä kuutisenkymmentä hehtaa¬ria maata hotellin ja lomakylän rakentamista varten.

Tahkovuoren ensimmäinen hiihtohissi käynnistyi 12.2.1968. Hotelli valmistui 1970.

Pian huomattiin, että Tahkomäeltä löytyy myös rinteitä, joiden korkeusero on yli 200 metriä eli Lapin tuntureiden luokkaa. Pekka Reinikka ja Jörn Donner rakensivat uudelle alueelle hiihtohissin ja kaksi rinnettä, jotka ovat edelleen käytössä ja tunnetaan nimillä Vauhtirinne ja Turistirinne.

Vanhasta Tahkovuoresta tuli sittemmin Nipas-Sport, ensimmäisestä hotellista Hotelli Nipanen. Kummankin yrityksen toiminta on loppunut, mutta Tahkosta on kasvanut valtakunnallisesti merkittävä, ympärivuotinen lomakeskus, jonka yritykset työllistävät satoja paikallisia ja kausityöntekijöitä. Hissilippujen myynnillä mitattuna Tahko on Suomen neljänneksi suurin hiihtokeskus.