STOP THE PRESS!

Get Out

Get OutOhjaus ja käsikirjoitus: Jordan Peele
Tuotanto: Jason Blum, Sean McKittrick, Edward H. Hamm Jr., Jordan Peele
Näyttelijät: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Catherine Keener, Bradley Whitford, Caleb Landry Jones, Stephen Root, Milton ”Lil Rel” Howery, Betty Gabriel, Marcus Henderson, Lakeith Stanfield
Arvio: 2/5

Chris (Kaluuya) ja Rose (Williams) ovat seurustelleet jo pidemmän aikaa. Nyt on aika esitellä sulhasehdokas Rosen vanhemmille. Chrisin lentokenttäpoliisina työskentelevä kaveri Rod (Howery) varoittaa, ettei tummaihoisen kaverin koskaan pitäisi tavata valkoihoisen tytön vanhempia. Varoituksesta huolimatta nuoripari lähtee tapaamaan heitä, kunnes matkalla sattuu kummallinen peuraonnettomuus. Tilanteesta hengissä selviytyneenä he pääsevät kuitenkin määränpäähän, mutta pikku hiljaa Chrisille alkaa selvitä, ettei kaikki olekaan ihan sellaista miltä näyttää.

Komedia ja kauhu ovat kaksi elokuvan genreä, jotka on helppo sössiä jo käsikirjoitusvaiheessa. Molemmissa pitää olla oikeanlainen rytmitys, jotta saadaan yleisö reagoimaan tilanteen mukaisesti. Get Outissa ei ole sellaisia tilanteita, että katsoja kunnolla pääsisi säikähtämään. Vaikka tekijät ovat yllättävän tyylikkäästi hyödyntäneet vanhojen kauhuklassikkojen elementtejä, niin ne eivät kuitenkaan säväyttäneet ainakaan allekirjoittanutta. Toisaalta elokuvaa vaivaa myös sen ennalta-arvattavuus. Katsoja tuntee olevansa suorastaan kusetettu, kun tilanteet ovat tiedossa ennen kohtausta. Jäljelle jää rasismin käsittely, joka sekin on yllättävän vaisua, mutta kuitenkin Hollywood-elokuvaksi sitä edes hieman uskalletaan nostaa omalla tavalla esille. Siksi Get Out saa sen toisen tähden.

Lisämateriaalina mm. vaihtoehtoinen loppu ja poistettuja kohtauksia ohjaajan kommentein varustettuna, making of -dokumentti sekä kommenttiraita.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Universal Sony Pictures Home Entertainment,  2017

Traileri: