STOP THE PRESS!

Pienet laivat, suuret tarinat -näyttely avautuu Suomen merimuseossa Kotkassa

Sisu

Vuonna 1939 valmistunut jäänmurtaja Sisu oli ensimmäinen Suomessa rakennettu merijäänmurtaja. Sota-aikana alus toimi sukellusveneiden tukialuksena. Kuva: Taru Laakkonen, Suomen merimuseo.

Pienoismalleja ja ihmisläheistä historiaa

Ohoi, laiva horisontissa! Suomen merimuseon uudessa näyttelyssä täysi salillinen pienoismalleja esittelee itsenäisyytemme ajan merenkulun historiaa ja kehitystä Suomen 100-vuotisjuhlavuoden merkeissä. Merikeskus Vellamossa Kotkassa on esillä suuri määrä ennen näkemättömiä pienoismalleja sekä Suomen merimuseon omista että muiden merialan toimijoiden kokoelmista. Mukana ovat mm. Itämeren helmeksi kutsuttu Ariadne, Junnu Vainion tunnetuksi tekemä Tornator ja suomalaisen jäänmurtajalaivaston uusin ylpeydenaihe Polaris. Pienoismallien yksityiskohtien tarkasteluun kannattaa varata runsaasti aikaa!

Näyttelyn ihmisläheiset tarinat nostavat esille ehkä hieman tuntemattomampia asioita merenkulkumme historiasta. Näyttelyssä esimerkiksi selviää, miksi Viking Linen laivat ovat punaisia ja miksi valkoinen pöytäliina korvasi Suomen leijonan jäänmurtaja Tarmon lipputangossa vuonna 1918.

Suurmiesten rinnalle tarinoihin on nostettu vahtivuorojaan viikosta toiseen tekevät merimiehet, ja uusimpien teknisten innovaatioiden kanssa sulassa sovussa elää vanha tapa laittaa onnenlantti maston alle. Oman aikansa suurimmilla, nopeimmilla ja edistyksellisimmillä laivoilla on kuljetettu niin tuoreita morsiamia kuin kohua herättäneitä lastituotteitakin kauan kaivatusta kahvista kuumaan öljyyn.

Pienet laivat, suuret tarinat -näyttely on visuaalinen elämys kaikenikäisille. Tyylikkään näyttelyarkkitehtuurin ovat suunnitelleet teollinen muotoilija Ville Kokkonen ja arkkitehti Florencia Colombo.

Näyttely on avoinna 5.5.–29.10.2017 Merikeskus Vellamossa, ja sen on tuottanut Suomen merimuseo yhteistyössä Meriliitto ry:n kanssa. Näyttely on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Pienet laivat, suuret tarinat
Suomen merimuseo, Merikeskus Vellamo, Kotka
5.5.–29.10.2017

Oheisohjelmaa:
10.5.2017 klo 16 Tietoherkku.
Suomen meriklusteri kohti 2020-lukua – odotettavissa sekä myötätuulta että haasteita
Erikoistutkija Tapio Karvonen Turun yliopiston Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskuksesta kertoo meriklusterin tulevaisuuden näkymistä. Tietoherkku-luento on kaikille avoin ja maksuton ja se järjestetään Merikeskus Vellamon auditoriossa.

27.6.–13.8.2017 yleisöopastuksia Merikeskus Vellamossa ti-su klo 12. Aiheet vaihtelevat, mutta torstaisin ja sunnuntaisin on klo 12 opastus Pienet laivat, suuret tarinat -näyttelyyn. Kesto 30 min. Pääsymaksun hinnalla (10/6/0 €), ilmoittautuminen lipunmyyntiin samana päivänä.

Ohjelma täydentyy.