STOP THE PRESS!

Taiteilijat kertovat työstään sosiaali-ja terveyssektorilla kolmella lyhytvideolla

Millaista on taiteilijan työ sosiaali- ja terveyssektorilla? Kenen ehdoilla taiteellista työtä tehdään hoivayhteisössä? Mitä taiteen avulla voi saada aikaan erilaisissa yhteisöissä? Miksi taidetta viedään erilaisille yleisöille? Taiteen edistämiskeskus on tehnyt kolme lyhytvideota vastaamaan näihin kysymyksiin.

Taiteen ammattilaiset työskentelevät yhä useammin sosiaali- ja terveyssektorilla eri ikäisten ja erilaisten yhteisöjen parissa.  Taiteen edistämiskeskuksen kolmella lyhytvideolla orkesterin johtaja ja muusikko Riku Niemi, kuvataiteilija Marja-Liisa Jokitalo sekä tanssitaiteilija Helena Ratinen kertovat taiteilijan arjesta erilaisissa hoivayhteisöissä.

Taiteilijat puhuvat muun muassa taiteen saavutettavuuden näkökulmasta, taiteilijan työn merkityksestä koko yhteisölle henkilökunnasta asiakkaisiin, vuoropuhelusta, kohtaamisista, oman taiteellisen työn kehittymisestä ja taiteen vapaudesta nähdä yhteisöjä ja yksilöitä eri tavoilla. Ensimmäisessä videossa puheenvuoron saa muusikko ja orkesterin johtaja Riku Niemi.

– Jotta tämmöisellä taiteella, jota voidaan lähestyä, on tilaa yhteiskunnassa, niin yhteiskunnan täytyy varojensa käytön ja henkisen ilmaston, arvojensa suhteen käydä keskustelua ja tehdä rohkeita päätöksiä. Että taiteella on mahdollisuus elää yhteiskunnassa näkyvästi ja kuuluvasti, toteaa Niemi videolla. Lisäksi taiteen saavutettavuus nousee yhdeksi tärkeäksi syyksi esiintymiseen konserttisalien ulkopuolella.

– Koska kaikki eivät voi saapua meidän konserttiimme, niin me voimme saapua heidän luokseen, joille tämä meidän konserttiimme saapuminen on syystä tai toisesta hankalaa tai mahdotonta, Niemi jatkaa.

Videot on toteuttanut Cutline Oy ja ne on kuvattu syksyllä 2016 ja talvella 2017. Musiikin on säveltänyt Riku Niemi. Videot on tuottanut Taiteen edistämiskeskus ja ne ovat osa taiteen käytön ja hyvinvoinnin kehittämisohjelmaa.