STOP THE PRESS!

Saksalainen huippuorkesteri saapuu Tampere-taloon

Solisti Gabettan tilalle toinen sellotaituri Daniel Müller-Schott

Ensimmäistä kauttaan soittava saksalainen SWR sinfoniaorkesteri konsertoi Tampere-talossa maanantaina 15. toukokuuta. ”Superorkesteriksi” nimitetty kokoonpano perustettiin viime vuonna, kun Stuttgartin sekä Freiburgin ja Baden-Badenin radio-orkesterit yhdistyivät. Tampereen vierailulla orkesteria johtaa venäläisen koulukunnan mestari Vasili Sinaiski. Sellosolistina esiintyy maailman huippuihin lukeutuva Daniel Müller-Schott, joka korvaa aiemmin solistiksi nimetyn Sol Gabettan.

SWR (Südwestrundfunk) sinfoniaorkesterissa yhdistyvät kahden orkesterin 70-vuotinen historia ja vahva keskieurooppalainen musiikkiperinne. Sekä Stuttgartin radio-orkesteri että Freiburgin ja Baden-Badenin radio-orkesteri on perustettu toisen maailmansodan jälkeen. Uuden SWR sinfoniaorkesterin ylikapellimestariksi on valittu kreikkalaissyntyinen, persoonallisella otteellaan hätkähdyttänyt Teodor Currentzis, joka aloittaa tehtävässään ensi kaudella. Orkesterin taiteellinen johtaja on Johannes Bultmann.

SWR sinfoniaorkesterin avauskonsertti kuultiin syyskuussa orkesterin kotipaikaksi valitussa Stuttgartissa. Muut vakituiset konserttipaikkakunnat ovat Freiburg ja Mannheim. Ensimmäisellä kaudella orkesteri kiertää ahkerasti sekä kotimaassaan että Euroopassa. Tampere-talon konsertti on ainoa Suomessa. Avauskauden ohjelmistossa on kaikkiaan 91 sinfoniakonserttia ja 15 kamarikonserttia. Yleisölle tarjotaan myös runsaasti nykymusiikkia, kaikkiaan 13 kantaesitystä. Tällä hetkellä orkesterissa on 175 soittajaa.

Müller-Schott korvaa Gabettan

Orkesterivierailun solistina esiintyy saksalainen huippunimi Daniel Müller-Schott.Hän korvaa viime hetkellä toisen nimekkään taiteilijan, Sol Gabettan. Gabetta on raskaana ja joutuu jättämään koko kiertueen väliin. Solistin vaihtuminen ei vaikuta ohjelmistoon.

Müller-Schott kuuluu maailman sellonsoittajien kärkinimiin ja hallitsee laajan repertuaarin. New York Timesin mukaan Müller-Schott on ”peloton esiintyjä, jolla on häikäisevä tekniikka”. Eri puolilla maailmaa tunnettu Müller-Schott teki läpimurtonsa Moskovassa vuonna 1992 voittamalla 15-vuotiaana nuorten muusikoiden Tšaikovski-kilpailun. Tämän vuoden huhtikuussa hänelle myönnettiin ICMA-palkinto (International Classical Music Awards) parhaasta kamarimusiikkilevytyksestä yhdessä Julia Fischerin kanssa.

Tampereen konsertissa nähdään myös aikamme tunnetuimpiin venäläiskapellimestareihin lukeutuva Vasili Sinaiski (s. 1947). Sinaiski on Venäjän kapellimestaritradition nimekäs jatkaja ja oli aikoinaan legendaarisen Ilja Musinin oppilas. Sinaiski nähdään säännöllisesti huippuorkestereiden kuten Clevelandin ja Los Angelesin sinfoniaorkestereiden sekä Lontoon filharmonikkojen vieraana.

SWR sinfoniaorkesteri jatkaa talon kansainvälisten orkesterivierailujen sarjaa. Tätä ennen Isossa salissa ovat vierailleet Royal Philharmonic Orchestra (syksy 2016), Armenian filharmonikot (kevät 2015), Israelin filharmonikot (syksy 2014) ja Lontoon sinfoniaorkesteri (kevät 2014).

Ohjelmisto

  • Zoltán Kodály: Tansseja Galantasta
  • Edward Elgar: Sellokonsertto e-molli op 85
  • Johannes Brahms: Sinfonia nro 3 F-duuri op 90

Maanantai 15.5.2017 klo 19 Iso sali, Tampere-talo

Liput alk. 40/55/65 €, eläkel. 35/45/55 €, opisk. 25 €
Musiikkia ja makuja -paketti alk. 75/90/100 €