STOP THE PRESS!

Helsingin kaupunginmuseo on Vuoden museo

Helsingin kaupunginmuseo

Helsingin kaupunginmuseo Senaatintorin kulmalla. Kuva: Maija Astikainen

Helsingin kaupunginmuseo valittiin neljän ehdokkaan joukosta Vuoden museoksi 2017. Perusteluissa painottuivat museon avoimuus ja yhteisöllisyys.

Helsingin kaupunginmuseo on valittu neljän ehdokkaan joukosta Vuoden museoksi 2017. Tuomaristo perustelee palkintoa muun muassa museon monilla sisällöllisillä kerrostumilla, esittämisen tavoilla ja teknologian hyödyntämisellä. Perustelut mainitsevat myös, että museossa saa leikkiä, kokeilla ja koskea ja että museo on monipuolinen kokonaisuus, joka vastaa erittäin hyvin avoimen ja yhteisöllisen museon käsitettä.

– Olen äärettömän iloinen ja otettu tästä tunnustuksesta. Se kertoo siitä, että museon perinteisten roolien ravisteleminen kannattaa ja että olemme onnistuneet yhdessä kaupunkilaisten kanssa luomaan onnistuneen kokonaisuuden. Uskon, että palkitsemisemme kannustaa myös muita museoita kyseenalaistamaan, kokeilemaan ja uusiutumaan, sanoo museonjohtaja Tiina Merisalo Helsingin kaupunginmuseosta.

Helsingin kaupunginmuseo avautui Senaatintorin kulmalla Torikortteleissa 13.5.2016. Vuoden 2016 loppuun mennessä siellä oli käynyt yli 315 000 museovierasta ja museo oli noussut Suomen museotilastojen kolmoseksi. Vuonna 2017 museossa on käynyt tähän mennessä jo yli 115 000 kaupunkilaista ja turistia. Museoon on löytänyt myös monenlaisia uusia käyttäjiä: piipahtajia, rauhallista työskentelypaikkaa kaipaavia ja uudenlaisten kokemusten etsijöitä.

Kaupunginmuseo on suunniteltu kokonaiselämykseksi, jossa helsinkiläinen kaupunkilaisarki näkyy paitsi näyttelyissä, myös aulassa, kokoustiloissa, kaupassa ja vessoissa. Tällä hetkellä museossa voi vierailla Helsingin valitut palat -näyttelyssä, Lasten kaupungissa ja virtuaalielämys Aikakoneessa. Uusi Helsexinki-näyttely avautuu perjantaina 12.5.2017.

Suomen museoliiton ja ICOMin Suomen komitean Vuoden museo -palkinto myönnetään vuosittain museolle, joka on omalla toiminta-alueellaan edistänyt merkittävällä tavalla museoalan yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Museon toiminta on myös tuonut uusia tai erilaisia näkökulmia, ideoita ja ajatuksia museoalalle.

Voittaja julkistettiin Museopäivillä Raumalla 9.5.2017. Muut finalistimuseot olivat Lenin-museo, Päivälehden museo ja Vantaan taidemuseo Artsi. Ensi viikolla, keskiviikkoiltana 17.5.2017, ratkeaa myös brittiläinen Museums + Heritage Awards -museokisa, jonka kansainvälisessä sarjassa kaupunginmuseo on kuuden parhaan joukossa.