STOP THE PRESS!

Aineettomien lahjojen suosio kasvussa

Aineettomien lahjojen suosio kasvussaAineettomien lahjojen antaminen on yhä suositumpaa. Muiden kuin tavaralahjojen antaminen on vuodessa noussut peräti kahdeksan prosenttiyksikköä. Tämä kävi ilmi HSY:n viime vuonna teettämästä kyselystä. Aineettomien lahjojen etuna nähdään etenkin niiden ympäristöystävällisyys.

Aineettomien lahjojen antaminen on yhä suositumpaa. Helsingin seudun ympäristöpalveluiden viime vuonna teettämän kyselyn mukaan noin viidesosa vastaajista antaa yleensä muita kuin tavaralahjoja ja miltei puolet toimii näin edes silloin tällöin. Edellisenä vuonna noin 10 prosenttia antoi pääsääntöisesti lahjaksi muuta kuin tavaraa. Muiden kuin tavaralahjojen antaminen on vuodessa noussut kahdeksan prosenttiyksikköä. Vuoden 2016 joulun aikaan teetettyyn kyselyyn osallistui 307 pääkaupunkiseudun asukasta. Kyselyn toteutti IUM Oy.

Yhä useampi miettii aineettoman lahjan antamista seuraavalla kerralla: 35–44-vuotiaista jopa kolme neljästä suunnittelee aineettoman lahjan antamista tulevaisuudessa. Aineettomien lahjoja suositaan niiden jätettä ja turhaa tavaraa vähentävän vaikutuksen vuoksi.

– Eräs vastaaja totesi, että kaikilla on tavaraa nurkat ja hyllyt täynnä. Palveluilla saadaan elämyksiä ja samalla työllistetään yrittäjiä. Toinen vastaaja toivoi, että ei anneta pelkkää krääsää lahjaksi täyttämään tilaa, vaan elämyksiä ja kokemuksia, jotka kestävät muistoina läpi elämän. Aika on kallisarvoisinta, mitä toiselle voi antaa, kertoo HSY:n ympäristöasiantuntija Mia Tarvainen.

Äidille lahjaksi konserttiliput 

Peräti yli 90 prosenttia tavaroiden valmistamisen vuoksi käyttöön otetuista luonnonvaroista muuttuu jätteeksi jo ennen kuin tuote on päätynyt kuluttajan käsiin. HSY kannustaakin viettämään ekologisesti kestävämpiä juhlapäiviä, ilman ylenpalttista tavaran määrää. Antamalla lahjaksi palveluja, elämyksiä, aikaa tai hyvää mieltä voi helposti vähentää jätettä.

HSY:n Anna jotain muuta -vinkkisivusto kerää yhteen aineettomia lahjaideoita. Hyviä lahjoja äidille ovat esimerkiksi konserttiliput, hemmotteluilta, itse tehdyt leivonnaiset ja metsäretki. Lisää aineettomia lahjaideoita kevään ja kesän juhliin löytyy sivustolta www.annajotainmuuta.fi.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on kuntayhtymä, joka tuottaa vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. HSY auttaa asukkaita toimimaan paremman ympäristön puolesta.