STOP THE PRESS!

Rut Bryk: Taikalaatikko -kiertue jatkaa Falkenbergiin ja Turkuun

Rut Bryk / Taikalaatikko

Rut Bryk / Taikalaatikko Kuva: Ari Karttunen / EMMA

EMMAn tuottama ja FT Harri Kalhan kuratoima RutBryk: Taikalaatikko -näyttely herätti ihastusta EMMAssa viime kesänä ja Oulun taidemuseossa viime talvena. Näyttely jatkaa nyt kiertuettaan Falkenbergin museoon Ruotsiin, jossa se on esillä 11.5.–27.8.2017 ja Turun taidemuseoon 26.1.-13.5.2018.

Rut Bryk: Taikalaatikko on laajin koskaan nähty katsaus kansainvälisesti palkitun keramiikan uudistajan elämäntyöhön. Rut Bryk (1916−1999) aloitti uransa graafikkona eikä ollut koskaan tehnyt keramiikkaa, kun hänet kutsuttiin Arabian taideosastolle 1942. Elettiin toisen maailmansodan levottomia, aineellisesti köyhiä vuosia. Tehtaan värväyspolitiikka osoittautui kauaskantoiseksi; kymmenen vuoden sisällä Arabian taidekeramiikka oli maailman asiantuntijoiden huulilla ja Brykin teokset palkittiin Milanon triennaalissa Grand Prix -palkinnolla. Luonteeltaan syrjäänvetäytyvä, mutta taiteessaan tinkimätön ja väsymätön kokeilija nautti teknisistä haasteista ja kykeni yhä uudelleen päivittämään ilmaisunsa – intiimiä, henkilökohtaista perusvirettä kadottamatta. Brykin tuotannon kaaressa heijastuu koko modernin taiteen tarina.

Näyttelyn yli kahdensadan työn joukossa on niin hellyttäviä kuvituksia kuin ilmeikästä taidegrafiikkaa ja varhaisia keramiikkakokeiluja. Taiteilija näyttäytyy ennen kaikkea koloristina – ja varmaotteisena modernistina, joka antoi abstraktille muotokielelle sielun. Näyttelyn kohokohtiin kuuluvat Milanon triennaalin keramiikkalaatat (HellaÄiti ja lapsiLinnut) sekä abstraktin vaiheen reliefit (Kirkonseinä, Ahmedabad II, Kaupunki veden äärellä). 1960-luvun lopun pop-henkinen värimaailma riemastuttaa, lopuksi hehkeät värit väistyvät henkevän valon tieltä.

Teosten ohella näyttelyyn kuuluu taustoittavaa videomateriaalia. EMMAn tuottamassa videossa syvennytään monumentaalireliefien yksityiskohtiin ja kuullaan Brykin tunteneiden henkilöiden muistoja taiteilijasta. Ensimmäinen monumentaaliteos, Saksassa sijaitseva Katettu pöytä (1961), herää eloon videoprojisointina, johon on liitetty autenttisia keramiikkaosia. Näyttelyn yhteydessä julkaistiin Brykin persoonaan ja teoksiin syventyvä kirja, Harri Kalhan Rut Bryk: Elämän taide.