STOP THE PRESS!

Pirkanmaan kirjoituskilpailun voittajat palkittiin

Keväällä 2017 66. kerran järjestetyn Pirkanmaan kirjoituskilpailun voittajat palkittiin torstaina 11. toukokuuta pääkirjasto Metsossa. Molempien sarjojen voittajat palkittiin 1 000 eurolla, minkä lisäksi kummassakin sarjassa jaettiin kunniamainintoja. Voittajien ja kunniamainittujen kilpailutyöt on julkaistu pajnetussa antologiassa sekä tällä sivulla.

Pirkanmaan kirjoituskilpailuun saapui vuonna 2017 yhteensä 239 kilpailutyötä: 133 proosasarjaan ja 106 lyriikkasarjaan. Palkintolautakuntaan kuuluivat kirjailija Tiina Lehikoinen, kirjailija, tutkija Markku Soikkeli, kirjailija, toimittaja Anneli Kanto ja toimittaja Matti Kuusela.

Proosasarjan voittaja erottui omaperäisyydellä
Proosasarjan kärki oli korkeatasoinen. Markku Soikkelin mukaan parhaat novellit erottuivat joukosta harkitun muotoilun ansiosta sekä yllättävillä ja taitavilla näkökulmaratkaisuilla. Yleisesti ottaen sarjasta jäivät parhaiten Soikkelin mieleen perheiden, lapsuuden ja sairauden aihelmat. Ympäristönä oli useammin maaseutu kuin kaupunki, ja tunnelma oli useammin melankolinen kuin humoristinen. Eurooppa ja maailmantapahtumat tuntuivat olevan kaukana novellien kuvaamasta Suomesta.

Voittajatekstistä palkintolautakunta pääsi yhteisymmärrykseen melko vaivattomasti.
– Emily Hallfastin novellissa näkyy proosakerronnan asiantuntemus, kyky laatia omaperäinen ja monitasoinen kertomus, joka kestää useampia luentoja, Soikkeli kehuu.

Anneli Kanto vaikuttui siitä, kuinka liikuttavasti ja tunnistettavasti Hallfastin novelli tavoittaa yhteen iltaan kiteytyvän tunteiden kirjon.
– Voittajanovelli kuvaa viikonlopun baari-iltaa ja kumppanin, rakkauden tai edes väliaikaisen välittämisen etsintää. Kun ilta vanhenee, tunnelmat vaihtuvat arasta yritteliäisyydestä toiveikkuuteen, epätoivoon, nolouteen ja yksinäisyyteen.

Runoissa rytmiä ja raikkautta
Lyriikkasarjan tasoa palkintolautakunta kuvaa vaihtelevaksi. Kilpailutöiden joukosta erottui selkeäksi kärjeksi alle kymmenen runokokonaisuutta.
– Runosarjan kärkikuusikko oli tasainen, hyvätasoinen ja erikoinen. Kaikissa on paitsi taitoa, myös yllätyksiä ja ällistyttävää raikkautta. Titta Minkkisen voittajasikermä oli yhtä aikaa erittäin mietitty ja silti pakottoman spontaani. Kirjoittaja siirtyy notkeasti kielestä ja kuvasta toiseen, paljastamatta itseään. Lopputulosta voi kutsua häpeilemättä henkeväksi, Matti Kuusela sanoo.

Tiina Lehikoinen puolestaan kehuu voittajarunojen hyvää rytmiä sekä hallittua ja sujuvaa muotoa.
– Teksteissä on vahva omanlaisensa tunnelma. Suomen ja englannin sekoittuminen toisiinsa neljässä ensimmäisessä runossa tuottavat tekstien sisältöön kiinnostavia omalakisia merkityksiä. Nämä neljä runoa muodostavat sarjan ytimen, joka jää kaikumaan lukijan mieleen. Tekstien ilmaisu on vaivatonta ja samaan aikaan runouden lajityypillisistä ilmaisukonventioista tietoista.

Palkitut 2017
Proosasarja
Rahapalkinto 1 000 euroa
Emily Hallfast, Tampere novellista von Herzen

Kunniamaininnat
Tuija Halttunen, Kangasala novellista Kovaksi keitetyt

Jukka Honkamäki, Tampere novellista Kriminaalin päiväkirja

Maria Laakso, Tampere novellista Camera Obscure

Helena Murtonen-Leppä, Kangasala novellista Elämää juoksupyörässä

Lyriikkasarja
Rahapalkinto 1 000 euroa
Titta Minkkinen, Ylöjärvi runosarjasta

Kunniamaininnat
Sari Harsu, Tampere runosarjasta Järjestäytymätöntä kohinaa

Helinä Huotari runosarjasta Kohtaamisia

Maria Laakso, Tampere runosarjasta Linnan varjo

Sanna-Erika Suorsa, Tampere runosarjasta Sokean voodoo