STOP THE PRESS!

Mauno Peppone Extended

Mauno Pepponen extended

Kuva: Kari Sunnari

Esitys: Tampereen Työväen Teatterin iso sali 12.5.2017
Käsikirjoitus ja ohjaus: Heikki Syrjä, Riku Suokas
Musiikin sovitus ja johto: Pekka Siistonen
Pukusuunnittelu: Tiina Huhtinen-Siistonen
Lavan suunnittelu: Ari Toikka
Valosuunnittelu: Sami Rautaneva
Äänisuunnittelu: Affe Käkilehto
Koreografia: Markku Nenonen
Lavalla: Jari Ahola, Petra Ahola, Riku Suokas
Alabama House Band: Pekka Siistonen (koskettimet, kapellimestari), Ari Toikka (rummut), Teemu Broman (basso), Louie So (kitara)
Go Go Girls: Iina Toivonen, Marjo Broman, Katri Liikola, Salla Juntunen
Arvio: 5/5

Vuonna 2006 Tampereen Työväen Teatterissa isossa salissa sai ensi-iltansa megalomaaniseksi menestykseksi osoittautunut manserock-musikaali ”Vuonna 85”, joka poiki samalla lavalla uudistettuja versioita ja lopulta siitä muodostui myös kesäteatteri- ja elokuvahitti. Tekijäkaksikko Heikki Syrjä ja Riku Suokas eivät kuitenkaan antaneet idean hautautua, vaan nostivat tästä musikaalista yhden voimahahmon esille: Mauno Pepposen. Kolmisen vuotta sitten ensi-iltansa ”työviksen” TTT-klubilla saanut, ”Mauno Peppone – elämä, kuolema ja comeback”, osoittautui myös menestyksekkääksi esitykseksi. Loppuunmyydyt showt osoittivat, että jutussa on todella potkua. Aina jokaisella jutulla on oma loppunsa ja niin myös Pepposen showlla. Moni fani jäi esitystä niin kaipaamaan, että he ottivat yhtyettä teatterin johtoon ja vaativat sen tuomista takaisin lavalle. Fanien pyyntöä kuunneltiin tarkalla korvalla ja päätös Maunon tuomisesta takaisin oli selvä. Tällä kertaa ei missään klubitilassa, vaan teatterin isolla näyttämöllä.

Tarina on hyvin simppeli, kuten tällaisessa musiikkiteatterissa pitääkin olla. Kertojana toimiva Jyväskylän yliopiston rockproffa Quintus Salokannel (Suokas) vie katsojat Maunon elämään aina Tesomalta maailman maineeseen ja sitä myöten kuoleman kautta paluuseen ja mahdollisesti onnellisuuteen. Tarinaa viedään eteenpäin musiikin voimalla ja tunteella, joita lähinnä Mauno tulkitsee Alabama House Bandin säestyksellä. Ai niin, meinasin ihan unohtaa, että eräällä Päivillä on tässä jutussa pieni, mutta hyvin merkittävä rooli.

Mauno Peppone Extended on aivan jotain muuta kuin perinteistä musiikkiteatteria. Se on suoranainen show, joka räjäyttää katsomon joka kerta kun se esitetään. Yleisö oikeasti villintyy tämän reilun kahden tunnin ja vartin aikana sen verran, että moni jopa laulaa Maunoa esittävän Aholan mukana. Enpä muista pitkään aikaan nähneeni näin vetovoimaista esitystä, joka sisältää huumorilla höystettyä Maunon taustatarinaa yhdisteltynä hauskoihin historiallisiin kuviin ja oivallisiin kappalevalintoihin. Herrat Syrjä ja Suokas ovat onnistuneet kasaamaan sellaisen setin, että siitä ei voi olla pitämättä. Kyynisinkin katsoja joutuu varmasti toteamaan, että tässä on todella sellaista ytyä, että taatusti jalka vipattaa. Vaikka esityksessä onkin monia henkilöitä muistelemassa päähenkilömme edesottamuksia, niin heidät nähdään isoilta näytöiltä. Hyvä niin, sillä näin saadaan taustoitettua tarinaa ilman suurempia draamoja lavalla. Kuten mainitsin aiemmin, Päivi on tässä jutussa pienessä, mutta merkittävässä roolissa, niin siksi hänen oltava läsnä. Petra Ahola tekee erittäin näpsäkän ja luontevan roolisuorituksen ”jääkiekkoilijan vaimona”. Nyt on sitten pakko suitsuttaa tämän esityksen ehdottamasti ykkösstaraa: Jari Ahola on aiemmissa rooleissaan mm. Evita -musikaalin Chenä tai Viita 1949 -näytelmän Kalaharina osoittanut olevansa erittäin taidokas näyttelijä yhdistettynä laaja-alaiseen kykyyn tulkita erilaisia lauluja. Tässä esityksessä sen todella huomaa, sillä mies vetäisee kevyesti balladia, rokkia ja jopa Suomiräppiä koreografian kera. Häntä tukee erinomainen Alabama House Band, joka antaa sellaisen panoksen Aholalle, että hän pääsee todella näyttämään loistavat taitonsa innostuneelle yleisölle. Tällaista showmaista musiikkiteatteria todella kaivataan, sillä se koskettaa laajasti kaikenikäisiä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net