STOP THE PRESS!

Alan Bradleyn rakastetun dekkarisarjan kuudennessa osassa Flavia de Luce ratkoo sukunsa mysteereitä

Kuolleet linnut eivät laulaKanadalaisen kirjailijan kiitetty Flavia de Luce -sarja kuljettaa 11-vuotiasta kemisti-salapoliisia seikkailusta toiseen perinteikkään brittidekkarin reseptillä. Kuolleet linnut eivät laula johdattaa neuvokkaan Flavian aina yläilmoihin asti hänen jahdatessaan tappajaa ja selvittäessään suvun salaisuuksia. Tarinaa höystävät tuttuun tapaan hyväntahtoinen huumori ja omintakeisen päähenkilön ennakkoluuloton ja paikoin anarkistinenkin suhtautuminen aikuisten maailmaan.

Aurinkoisena huhtikuun aamuna vuonna 1951 Flavia de Luce on perheensä kanssa rautatieasemalla odottamassa vuosia sitten kadonneen äitinsä Harrietin paluuta. Mutta juuri kun juna on saapumassa piskuiseen Bishop’s Laceyn kylään, Flavian luo tulee pitkä muukalainen, joka kuiskaa kryptisen viestin hänen korvaansa. Vain hetkeä myöhemmin mies heittää henkensä, kun joku asemalle kerääntyneestä väkijoukosta työntää hänet junan alle. Kuka mies oli, mitä hänen sanansa tarkoittivat ja miksi hän halusi kertoa ne juuri Flavialle?

Kotona Buckshaw’ssa, de Lucen suvun kovaa vauhtia rapistuvassa kartanossa, Flavia saa taas laittaa kaikki etsivänkykynsä testiin. Ullakolta löytyvä vanha filminauha lennättää hänet kohti uusia johtolankoja, joita seuraamalla Flavia saa lopulta selville de Lucen klaanin tarkimmin varjellut salaisuudet. Kuka olisi arvannut, että niihin kytkeytyy itse Winston Churchill!

Flavia de Luce -sarjan aiemmin suomennetut osat ovat Piiraan maku makea, Kuolema ei ole lasten leikkiä, Hopeisen hummerihaarukan tapaus, Filminauha kohtalon käsissä ja Loppusoinnun kaiku kalmistossa.

Kanadalainen Alan Bradley (s. 1938) johti televisiotekniikan laitosta Saskatchewanin yliopistossa, kunnes ryhtyi täysipäiväiseksi kirjailijaksi vuonna 1994. Moninkertaisesti palkittu ja ylistetty Flavia de Luce -sarja on ehtinyt jo kahdeksanteen osaan. Sarjan oikeudet on myyty 37 maahan ja siitä on tekeillä tv-sarja. Bradley on julkaissut myös kuunnelmia, lehtijuttuja ja muistelmateoksen. Kirjailija asuu Mansaarella vaimonsa Shirleyn ja kahden laskelmoivan kissansa kanssa.

Alan Bradley:
Kuolleet linnut eivät laula

Alkuteos The Dead in Their Vaulted Arches
Suomennos Maija Heikinheimo
365 sivua
Saatavilla myös e-kirjana