STOP THE PRESS!

Uusi kansallispuisto synnytti taidetta

Taiteilijat

Kuva: Sini Salmirinne / Metsähallitus

Puupäiden kansa odottaa Hossaan tulijoita. Taideteoksen takana on kirjava joukko kainuulaisia. ”Tällaisia yhteisöllisiä teoksia toivoisi syntyvän maassamme enemmän”, työpajoja vetänyt taiteilija Urho Kähkönen sanoo.

Hossan luontokeskuksen seinälle on kiivennyt satapäinen puu-ukkojen ja -akkojen kansa. Yhteisöllinen taideteos on saanut innoituksensa Hossan Värikallion 4000 vuotta vanhoista maalauksista. Teos kumartaa Hossan kulttuurihistorialle, vanhoille puhdetöille ja ite-taiteelle.

Taideteoksella haluttiin kunnioittaa myös Suomi 100 -vuoden ”yhdessä”-teemaa. Suurin osa puupäistä on syntynyt työpajoissa ympäri Kainuuta.

Kolme kainuulaistaiteilijaa, kuhmolainen Urho Kähkönen, sotkamolainen Kaarina Kuusisto-Lukkari ja suomussalmelainen Ulla Harju, tekivät itse osan hahmoista ja vetivät työpajoja, joissa puukansan tekoon osallistui mielenterveyskuntoutujia, hoivakodin asukkaita, kehitysvammaisia ja joukko muita haasteen äärelle eksyneitä ja aiheesta innostuneita.

– Ihmisiä selvästi innosti se ajatus, että he saavat olla tällä tavoin mukana kansallispuiston avajaisissa ja osallistua Suomi 100 -juhlaan. Moni käy varmasti Hossassa katsomassa teosta ja omaa ukkeliaan, Ulla Harju arvelee.

Hahmot ovat saaneet vartensa esimerkiksi vanhoista puukauhoista, pippurimyllyistä, kiemuraisista puunrungon kappaleista tai perinteisesti vuollen. Haasteeseen tarttuminen tehtiin kaikille sopivaksi.

– Yhteen työpajoista eksyi mies, joka totesi ettei ole koskaan piirtänyt tai tehnyt taidetta. Sitten hän otti puukapustan ja loi siitä oman hahmonsa muutamassa minuutissa, Ulla Harju kertoo kokemuksestaan.

Leikkimielinen idea vangitsi niin aikuiset kuin lapset.

– Vilkkaimmatkin lapset väkersivät ukkojaan keskittyneesti. Ja samoin me aikuiset. Tämä oli ihanaa aivot narikkaan -hommaa, nauraa paltamolaisen partiolippukunnan työpajaan osallistunut Katariina Mikkonen.

Puuhippa yhdisti tekijänsä

Puuhipaksi nimetty teos oli ainutlaatuinen kokemus työpajoihin osallistuneille, mutta sitä se oli kolmelle taiteilijallekin.

– Harvoin – jos ikinä – pääsee työskentelemään taiteilijana taitelijan työssä tällaisessa yhteydessä. Mielestäni tämä on rinnastettavissa prosenttitaide-hankkeisiin, kommentoi Kaarina Kuusisto-Lukkari.

– Se, että Metsähallitus päätti satsata paikalliseen taiteeseen ja yhteisöllisyyteen on hieno ja kunnioittava ele. Tällaisia teoksia toivoisi syntyvän maassamme enemmän, Urho Kähkönen jatkaa.

Kähkönen muistuttaa, että taiteilijan työ on perinteisesti hyvin yksinäistä. Puuhippa-teos yhdisti niin kolme taiteilijaa kuin työpajoihin osallistuneet.

– Eräs puu-ukkotaiteilija sanoi minulle, että ”sinä, Urho, olet hauskuuttaja meidän viikossa”. Uskon, että Puuhippa-teos toimii myös samalla tavalla – hauskuuttajana luontokeskuksen seinällä.