STOP THE PRESS!

Ympäristötaidetapahtumat ilostuttavat kesällä Helsingin Kalasatamassa

Kalasataman ympäristötaidetapahtumat 2017

Kalasataman ympäristötaidetapahtumat 2017. Design ArtMaja ja tanssiryhmä Gruppen Fyra: Virpi Juntti, Pia Liski, Kaisu Hölttä. Kuva: Riikka Sundqvist

Kalasataman kesässä koetaan jälleen taidetta ja tapahtumia. Helsingin kaupunki on valinnut Teatteriosuuskunta Ilmi Ö:n Kalasataman turistikierroksen, Gruppen Fyran ArtMaja-hankkeen ja RaivioBumann-kollektiivin Kohtaamiskioskin tulevan kesän rahoitettaviksi ympäristötaidehankkeiksi.

Asukkaiden on mahdollista osallistua kaikkiin hankkeisiin joko tekijöinä tai kokijoina.

Kalasataman ympäristötaide rahoitetaan kokonaisuudessaan rakennuttajilta perittävällä tontin kerrosneliömetrikohtaisella maksulla. Ympäristötaideprojektia koordinoi Helsingin kaupunki.

Kalasataman turistikierros / Teatteri Ilmi Ö.

Kalasataman turistikierros on elämyksellinen esitys, jossa voi olla mukana turistina omassa kaupunginosassaan tai esiintyä nähtävyyksien tarjoajana. Nähtävyydet työstetään esityksiksi työpajoissa 14.8.–1.9. Esityspäivä on lauantai 2.9.2017.

”Teatteri Ilmi Ö. rantautui Kalasatamaan ensimmäisen kerran 2016. Nyt olemme palanneet takaisin kuin kotiin. Odotamme innolla kohtaamisia vuoden 2017 Kalasataman maisemissa: viime vuoden tuttavuuksia ja uusia ihmisiä, tutkimusmatkoja ja uutta esitystä, erilaisia näkymiä Kalasatamasta turistin rennolla asenteella ja innostuvin silmin”, kertovat taiteilijat Anne Korhonen ja Tanja Parantainen.

Hankkeen tavoitteena on vahvistaa alueellista identiteettiä ja tukea jo löytynyttä yhteisöllisyyttä Kalasatamassa.

 

Design ArtMaja / Gruppen Fyra

Tanssiryhmä Gruppen Fyran Design Artmaja -installaatio yhdistää suomalaista muotia ja muotoilua tanssitaiteeseen, livemusiikkiin ja valoshowhun. Syyskuussa Helsinki Design Weekin aikaan 7.-17.9. Kalasatamanpuistoon luodaan taideolohuone, jonka näyttämönä on paikalle tuotava lasipaviljonki. Ohjelma vaihtuu joka ilta; tulossa on muun muassa pop up -designmyymälä, kahvila sekä vierailevia taiteilijoita Gruppen Fyran ja housebandin lisäksi. Päivisin on taidetyöpajoja lapsille ja koululaisille. Hanketta isännöi Gruppen Fyra, joka on tunnettu nykytanssin tuomisesta uusille yleisöille helposti lähestyttävissä ympäristöissä.

”Kalasatama tarjoaa rouhean, alati muuttuvan, vastakohtaisuuksien näyttämön Design ArtMaja -konseptille. Kalasatamanpuiston urbaani, merellinen ympäristö inspiroi ryhmän tanssijoita ja muusikoita sekä kutsuu paikalle mielenkiintoisia vierailijoita eri taiteenaloilta”, kertoo taiteilija Pia Liski Gruppen Fyrasta.

Kohtaamiskioski / RaivioBumann-kollektiivi (Tmi Päivi Raivio)

Kalasataman Kohtaamiskioski on julkista tilaa elävöittävä elementti, jossa voi pysähtyä, oleskella ja järjestää pienimuotoisia tapahtumiakin. Teos on paikoillaan yhden kesän kerrallaan ja on seuraavana kesänä siirrettävissä toiselle paikalle.

”Tilateoksemme julkisessa tilassa tarjoavat aina yllätyksiä, uutta oppia ja vahvaa kokemusta siitä, että tilataiteelle ja kaupunkimuotoilulle on paljon potentiaalia katutilassa. On mahtavaa päästä toteuttamaan teos alati muuttuvaan, uuteen kaupunginosaan ja mahdollistaa alusta kohtaamisille”, sanoo taiteilija Päivi Raivio.

Kioski on paikka spontaanille leikille, pysähtymiselle ja elinpiirin laajentamiselle kotipihan ulkopuolella. Hankkeen kautta kartoitetaan tarpeita katutilan pysyvämmälle elävöittämiselle. Kohtaamispaikka valmistuu kesäkuussa  ja on käytettävissä siitä eteenpäin. Teoksen yhteydessä kokeillaan digitaalisia yhteisöpalveluja.