STOP THE PRESS!

ITEpäisyys-näyttely avautuu ITE-museossa Kokkolassa 18.5.2017

ITE-taiteen vuoden 2017 päänäyttely on ITEpäisyys.

Veikko Halmetojan kuratoima näyttely piirtää kuvan suomalaisesta itsepäisyydestä, luovuudesta ja luomisvoimasta. Näyttelyssä kohtaavat nykytaide ja ITE-taide.

Näyttely avautuu Kokkolassa ITE-museossa 18.5.2017, ja lokakuussa se siirtyy Joensuun taidemuseo Onniin.

ITEpäisyys on näyttely, joka piirtää kuvan suomalaisesta itsepäisyydestä. Se kertoo omista maailmoista, mielikuvituksesta ja peräänantamattomuudesta. ITEpäisyys ei ole pään iskemistä seinään vaan juhlaa vapaudesta. Vapaus mahdollistaa sen, että ihmiset saavat olla juuri sellaisia kuin haluavat.

Veikko Halmetojan kuratoimassa näyttelyssä nykytaide, outsider-taide ja ITE-taide lomittuvat yhteen. Mukana on myös pilapiirroksia ja dokumentinomaisia valokuvateoksia. Vapauden teeman alla käsitellään hulluutta ja huumoria, kuolemaa ja yksinäisyyttä, köyhyyttä ja siitä selviämistä. Mukana on huoneellinen piruja, luurankoja ja jumalankuvia. Toinen huoneellinen kertoo kotiseudusta, maaseudusta, yhteisöllisyydestä ja ahdistavasta erilaisuuden kokemuksesta.

Urheilu ja penkkiurheilu ovat olennainen osa suomalaisuutta, samoin suomalaisen itsepäisyyden symboli potkukelkka. Näyttelyssä esitellään ITE-taiteen tähtinimiä, mutta myös vähemmän tunnettuja tekijöitä. Kaikkia tekijöitä ei voi eikä pidä lokeroida: nykytaiteilija voi löytää sukulaisuutta ITE-taiteilijoiden joukosta, ITE-taiteilija voi sulautua nykytaidemaailmaan ja outsider-taiteilija voi olla hyvinkin koulutettu. Kun unohdamme liian määrittelyn, saamme enemmän vapauksia eläytyä ja kohdata teoksia ilman ennakko-odotuksia.

Näyttelyssä on mukana 26 taiteilijaa. Se jatkaa syksyllä Joensuun taidemuseoon, jossa taiteilijamäärä vähän kasvaa tilojen kasvaessa. Joensuussa esitellään nykyisen kokoonpanon lisäksi ITE-taiteilijoita, jotka ovat olleet mukana jo aikaisemmissa ITE-museon näyttelyissä Kokkolassa.

Uusi tuttavuus Lapin ulkopuolella esiteltävänä on kittiläläinen Reino Sipola (1946–2015).  Hän oli nuorena Reidar Särestöniemen opissa, ja omien sanojensa mukaan oppi tältä myös juopottelun. Hän oli myös Kalervo Palsan hyvä kaveri. Useissa maalauksissa aiheena on poikaystävä, joka joi itsensä hengiltä vuonna 2006. Sipola testamenttasi kaikki teoksensa Kittilän kunnalle, joka on nyt lainannut niitä ITEpäisyys-näyttelyyn.

– On hienoa päästä esittelemään tämä vahva, henkilökohtainen ja maalauksellinen kokonaisuus isommalle taideyleisölle. En osaa määritellä Sipolaa mihinkään taiteelliseen lokeroon, mutta joka tapauksessa hänen maalauksensa ovat hienoja ja kiinnostavia varmasti kansainväliselläkin mittapuulla, sanoo näyttelyn kuratoinnut Halmetoja.

Näyttelyssä nähdään myös muutama maalaus Kokkolan omalta kansainvälisesti menestyneeltä ITE-taiteilijalta Tyyne Eskolta (1920–2011).

– Hän on olennainen osa suomalaista ITEpäisyyttä. Suuttumus epäoikeudenmukaisuudesta on ollut hyvä moottori luovaan maalaamiseen, Halmetoja pohtii.

Näyttely on tuotettu K.H.Renlundin museon, Joensuun taidemuseo Onnin ja Maaseudun Sivistysliiton yhteisvoimin. Kokkolassa se on avoinna ITE-museossa 18.5.–17.9. ja siirtyy Joensuuhun 5.10.2017.