STOP THE PRESS!

Helsingin kaupunginmuseo voitti ykköspalkinnon brittiläisen museokilpailun kansainvälisessä sarjassa

Helsingin kaupunginmuseo

Helsingin kaupunginmuseo avautui Senaatintorin kulmalla 13.5.2016. Kuva: Maija Astikainen

Helsingin kaupunginmuseo sai ykköspalkinnon Museums + Heritage Awards -kisan kansainvälisessä kategoriassa. Sarjassa kilpaili kuusi kiinnostavaa eurooppalaista museota. Kaupunginmuseo sai tunnustusta myös viime viikolla, kun se valittiin Suomen Vuoden museoksi 2017.

Keväällä 2016 Senaatintorin kulmalla avautunut Helsingin kaupunginmuseo on saanut jälleen tunnustusta. Museo valittiin kuuden kovan kilpailijan joukosta Museums + Heritage Awards -museokisan kansainvälisen sarjan voittajaksi. Perusteluissa mainittiin kaupunginmuseon olevan yhteisöllinen museo, johon kaupunkilaiset ovat löytäneet tiensä sankoin joukoin.

Museums + Heritage Awards on arvostettu brittiläinen museoalan palkinto. Vuosittain jaettavilla palkinnoilla halutaan huomioida innovatiivisia ja uraauurtavia museo- ja kulttuuriperintöalan projekteja paitsi Isossa-Britanniassa, myös muualla Euroopassa.

Helsingin kaupunginmuseo avautui Senaatintorin kulmalla Torikortteleissa 13.5.2016. Vuoden 2016 loppuun mennessä siellä oli käynyt yli 315 000 museovierasta ja museo oli noussut Suomen museotilastojen kolmoseksi. Tämän vuoden aikana museossa on käynyt jo yli 115 000 kaupunkilaista ja turistia.

Kaupunginmuseo sai tunnustusta viime viikolla, kun se valittiin neljän ehdokkaan joukosta Vuoden museoksi 2017. Suomen museoliiton ja ICOMin Suomen komitean Vuoden museo -palkinto myönnetään vuosittain museolle, joka on omalla toiminta-alueellaan edistänyt merkittävällä tavalla museoalan yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta. ”Museo on tunteisiin vetoava kokonaiselämys pihalta näyttelyyn ja vahva osoitus siitä, että isokin onnistuu syvällisen muutosprosessin läpiviemisessä. Helsingin kaupunginmuseosta on tullut lyhyessä ajassa koko kaupungin yhteinen tila”, tuomariston perusteluissa todettiin.

Museums + Heritage International Award -sarjan ehdokkaat:

Helsinki City Museum, The New Helsinki City Museum

An Post – The Irish Postal Service, GPO Witness History Visitor Centre

Museum Plantin-Moretus, Antwerp, Have You Met Plantin Yet?

Casson Mann on behalf of La Cite du Vin – City of Bordeaux, La Cite du Vin Permanent Exhibition, Bordeaux, France

Maritime Museum Rotterdam and Kossmann.dejong, Offshore Experience – the search for energy

Tinker imagineers on behalf of the Fort Pannerden Foundation, Experience Fortress Pannerden