STOP THE PRESS!

Art Fair Suomi hemmottelee yleisöä monialaisella ohjelmalla

Mimosa Pale, Vaeltavat kuhilaat

Kuva: Mimosa Pale, Vaeltavat kuhilaat

Art Fair Suomi 2017, 25.-28.5.2017 Kaapelitehdas, Helsinki. Mitä syntyy kun tanssija ja maalari käsittelevät väriä ja tilaa yhdessä? Tai linnun laulu ja äänitaide kohtaavat? Kansainvälinen Art Fair Suomi -nykytaidefestivaali juhlii ohjelmassaan toukokuun 25.-28. päivänä Kaapelitehtaalla taiteilijan työn moninaisuutta. Art Fair Suomi esittelee ajankohtaisia tekijöitä nykytaiteen, mutta myös tanssin, sarjakuvan ja musiikin alueilta.

Taiteilijaidentiteetit eivät ole sidoksissa enää yhteen välineeseen, taiteen muodot risteytyvät ja taiteilijat tekevät yhteistyötä yli rajojen. Keskusteleva tekeminen eri taiteenalojen välillä kääntää katseen teoksen teeman lisäksi taiteilijoiden tekemisen rajapintaan. Erilaisten ja eri alaisten esitysten lisäksi festivaali tarjoaa yleisölle hengen ja ruumiin ravintoa. Puhetta taiteesta ja elämästä kuullaan festivaalilavalla, ja festivaaliolut ja brunssi ovat tarjolla Kallion Panimon AFS Barissa ja Rupla Caféssa. Suomalaista taidekenttää rikastutetaan ammattilaisten pyöreän pöydän keskusteluissa, joissa taiteilijat, kuraattorit ja organisaattorit vaihtavat mielipiteitä ja näkökulmia.

Festivaalin fokuksessa Venäjä. Art Fair Suomessa kansainvälisistä vierailijoista erityisesti esillä on Venäjä. Taiteilijavetoiset organisaatiot, kuraattorit ja taiteilijat Pietarista ja Moskovasta näkyvät sekä ohjelmassa että teosjoukossa. Venäläistä nykytaidetta ja -valokuvaa esitellään kolmen näyttelyosaston verran, pietarilaisen FotoDepartament-valokuvagallerian puheenvuorossa festivaalilavalla sunnuntaina on muisti ja laajennettu näkökulma venäläiseen valokuvaan, ja Cyland Mediataidelaboratorion naistaiteilijoiden videoteosten screening on ohjelmassa päivittäin. AFS:n Venäjä-ohjelma on tehty yhteistyössä Cultura Säätiön kanssa, ja lisätietoa ohjelmasta löytyy täältä: http://artfairsuomi.fi/afs_2017/en/?news=art-fair-suomi-presents-an-update-on-contemporary-russian-art-field
Ohjelma kokonaisuudessaan festivaalin verkkosivuilla http://artfairsuomi.fi/afs_2017/fi/tapahtumat/

Performanssi / Minna Tervamäki ja Hannaleena Heiska
Tanssija Minna Tervamäki ja kuvataiteilija Hannaleena Heiska käyvät tanssillista ja kuvallista vuoropuhelua nykytanssia, balettia, kuvataidetta ja performanssia yhdistävässä Jälki-esityksessä. Performanssi esitetään Art Fair Suomessa kahdesti, to 25.5. klo 13 ja la 27.5. klo 15.
Lisätietoa: http://artfairsuomi.fi/afs_2017/fi/event/minna-tervamaki-ja-hannaleena-heiska/

Musiikki / View + VJ Matti Vilho
Perjantai-ilta huipentuu Art Fair Suomessa tummanpuhuvaan räppiin. View, oikealta nimeltään Juuso Ruohonen, on 24-vuotias helsinkiläinen rap-artisti, jonka hypnoottinen ja mystinen soundi yhdistettynä hänen karismaattiseen ääneensä on huomattu eri medioissa niin Suomessa kuin ulkomaillakin. View’n esitys visualisoituu VJ Matti Vilhon spektaakkelina.
Lisätietoa: http://artfairsuomi.fi/afs_2017/fi/event/musiikki-view-vj-matti-vilho/

Äänitaide / Petri Kuljuntausta: Long-Distance Calls
Toukokuun lopulla linnut ovat aktiivisia, pesintä on luonnossa täydessä vauhdissa ja laulu vilkkaimmillaan. Petri Kuljuntausta lähtee Art Fair Suomen aikaan kommunikoimaan lintujen kanssa helsinkiläiseen kaupunkiluontoon, instrumentteina sähkökitara efektipedaaleineen ja iPad äänisoftineen. Kuljuntausta soluttautuu lintujen reviirille etsin lajienvälistä kommunikointia. Se miten kommunikointi onnistuu, riippuu lintulajien kyvystä omaksua uusia aineksia lauluunsa ja reagoida kuulemiinsa ääniin.
Lisätietoa:

Musiikki / Comics in Concert
Comics in Concert improvisoi yleisön nauttittavaksi uuden ja kiehtovan taiteen muodon: piirroskonsertin. Sarjakuvataiteilijasta, kitaristista ja haitarin soittajasta koostuva trio luo yhdessä esiintyessään aina jotain uutta ja ihmeellistä. Aleksi Rannan kitaralla ja Niko Kumpuvaaran haitarilla improvisoima jazz toimii inspiraationa Ville Rannan lavalla synnyttämälle kuvitukselle. Tapahtumassa piirros luo musiikkia ja musiikista syntyy tarina. Tekijöistä kukin on oman alansa mestari, mutta yhdessä he ovat enemmän kuin osiensa summa.
Lisätietoa: http://artfairsuomi.fi/afs_2017/fi/event/comics-in-concert/

Opastetut kierrokset / Aalto ARTS esittää: opastuksia ja ohjelmaa
Aalto-yliopiston kuvataidekasvatuksen opiskelijoiden toiminnalliset näyttelykierrokset Art Fair Suomessa löytävät yhdessä yleisön kanssa tarinoita festivaalikokonaisuudesta. Kierroksilla pääsee selvittämään kadonneen taideteoksen mysteeriä, luomaan jääkaappirunoja nykytaiteesta ja tapaamaan taiteilijoita.
Lisätietoja: http://artfairsuomi.fi/afs_2017/fi/event/aalto-arts-esittaa-opastuksia-ja-ohjelmaa-art-fair-suomi

Festivaalia ovat tukeneet Opetus- ja kulttuuriministeriö, Helsingin kulttuurikeskus, Cultura säätiö ja Suomen pääkonsulaatti, Pietari

Festivaali on tuotettu yhteistyössä seuraavien tahojen kanssa:

Kaapelitehdas, Martela, Artproof, Pro AV Saarikko, Trio-offset, Rupla Cafe, Kallion panimo, Hukkatila, Kustannus Oy Taide, Suomen Taiteilijaseura, Aalto yliopisto, Eläintarhan huvila taiteilijaresidenssi, Taiteen edistämiskeskus, OCA – Office for Contemporary Art Norway, Kuvasto, Hima & Sali