STOP THE PRESS!

Maailman kirjat, toukokuun tuhdein teltta täyttää Rautatientorin

Maailman kirjat -kirjallisuustapahtuma järjestetään perinteiseen tapaan Maailma kylässä -festivaalin yhteydessä Helsingin Rautatientorilla 27.–28.5. Suuressa kirjateltassa on tarjolla kaiken maailman kirjallisuutta 30 näytteilleasettajan ja yli 50 esiintyjän voimin. Tämän vuoden teemoja ovat Latinalainen Amerikka, kansalaisyhteiskunta, veronkierto, vegaanius ja sananvapaus.

Tässä poimintoja ohjelmasta: Maria Manner ja Teivo Teivainen kertovat kirjastaan Brasilia (Siltala). Kirja kertoo Etelä-Amerikan jättivaltion murroksesta ja kasvukivuista, toiveista ja pettymyksistä. Teos vie lukijan suurkaupunkien laidoille, karismaattisten saarnamiesten kirkkoihin, laakeille viljelyksille ja sademetsää halkoville valtateille. Tekijät pohtivat kuluttamista, korruptiota, rasismia ja kansalaisten kasvaneita vaatimuksia.

Huippukokki Sami Tallberg  kertoo vegaanisesta keittokirjastaan Villi cityvegaani (Into). Kirja esittelee herkullisia ja helppoja vegaanisia reseptejä, joiden valmistuksessa hyödynnetään urbaanien alueiden maukkaita villiyrttejä.

Kirjassa Panaman paperit (Into) kuvataan, miten rikkaiden veronkierto paljastui. Maailman suurimpiin kuulunut tietomurto paljasti muun muassa Nordean ja Metson yhteyksiä veroparatiiseihin. Kansainväliseen Panaman papereita tutkineeseen toimittajaryhmään kuulunut Minna Knus-Galán on kirjoittanut aiheesta kirjan Tarkoin varjeltu (S & S Kustantamo). Mukana keskustelussa on myös tietokirjailija ja taloustoimittaja Jyri Hänninen.

Kirjailijoiden sananvapauspaneelissa pohditaan, voiko kirjailija kirjoittaa ilman sensuuria tämän päivän Suomessa. Millainen on suomalaisten kirjailijoiden sananvapausperinne? Entä mikä on lukijan vastuu? Keskustelijoina Suomen tunnetuimpiin nykykirjailijoihin kuuluva Katja Kettu, kirjailijaelämäkertojen mestari Panu Rajala ja faktantarkistuksen asiantuntija, toimittaja ja tietokirjailija Tuomas Muraja. Keskustelun vetäjänä on kirjailija ja toimittaja Ronja Salmi. (WSOY & Tammi)

Vanhuudesta puhutaan sairauksina, taloudellisena taakkana ja pommina. Erityisesti vanhat naiset ovat näkymättömiä ja äänettömiä – vaikka heitä on Suomessa yli 700 000. Vappu Taipaleen Vanha ja vireä (Into) paljastaa nykytutkimuksen rajalliset näkökulmat ja kannustaa naisia itse keräämään paremman elämän ainekset. Vappu Taipaleen Isoäitikirja (Into) kokoaa ajankohtaista tutkimusta ja tietoa, mutta tarjoaa myös kokemuksia ja näkemyksiä.

Katso koko ohjelma täältä:

https://maailmankirjat.fi/

Maailman kirjat, Helsingin Rautatientori la 27.5. klo 11–21 ja su 28.5. klo 11–19. Vapaa pääsy.

Tapahtuman järjestävät Into Kustannus, Rosebud Books ja Aula & Co yhteistyössä Kepan kanssa.