STOP THE PRESS!

Uutuuskirja kokoaa tarinoita Valamon luostarista

Minun ValamoniMinun Valamoni – Tarinoita luostarista(Kirjapaja) on teos Heinäveden Papinniemessä sijaitsevasta luostarista, sen kävijöistä ja asukkaista, tarinoista ja tapahtumista.

Elämä luostarissa on aina kiehtonut ihmisiä. Millaista on luostarin arki? Millaisia ihmisiä siellä asuu? Mikä on kiellettyä ja mikä sallittua? Miten luostarissa pitää käyttäytyä? Jotkut ihmettelevät, miksi Valamossa on matkamuistomyymälä ja vielä useammat, miksi siellä tehdään viskiä.

”Lähestymme luostaria maallikon näkökulmasta. Tämä kirja on siis ennemmin maallinen kuin hengellinen, vaikka arjestakin löytyy usein pyhyyttä”, toteavat esipuheessaan kirjan toimittaneet kirjailija Annina Holmberg, tietokirjailija Olli Löytty ja käsikirjoittaja Taina West. ”Toivomme, että kirjamme innostaa myös lukijaa kokeilemaan luostarimatkailua ja kokemaan Valamon taikaa – tiedä, mitä kaikkea sieltä ja omasta sisimmästä saattaakaan löytyä.”

Valamon kävijät ja siellä asuvat kertovat kirjassa, mitä luostari heille merkitsee, millaisia ovia se on heidän elämässään avannut ja sulkenut. Viimeisenä on Kalle Holmbergin viimeiseksi jäänyt teksti ”…jotka ajallaan kutsutaan tuonilmaisiin, pois”. Omakohtaisia kertomuksia rytmittävät pienet tarinalliset makupalat Valamon elämästä ennen ja nyt. Kirjan elämyksellisyyttä täydentää valokuvakuvitus.

Teoksen toimittajien lisäksi kirjoittajina ovat Hannu-Pekka Björkman, Samuli Edelmann, Kalle Holmberg, Martta Holopainen, Johannes Lahtela, Torsti Lehtinen, Tapio Liinoja, Taina Ratia, Kake Randelin, Johannes Remy, Irina Ritvanen, Anna-Leena Sipilä ja Tuula-Liina Varis. – Kirjaan on haastateltu luostarin johtajaa arkkimandriitta Sergeitä, munkkidiakoni Nasaria, munkki Simeonia, metropoliitta Panteleimonia sekä Valamon työntekijöitä Maria Matsia, Tapio Mäkitaloa ja Rami Lehoniemeä.

Annina Holmberg, Olli Löytty, Taina West (toim.) Minun Valamoni – Tarinoita luostarista. Kirjapaja 2017. 272 s. ISBN 9789522887528. Kl 99.1.