STOP THE PRESS!

Edward Albee’s Who’s Afraid of Virginia Woolf?

Conleth Hill and Imelda Staunton in Who's Afraid of Virginia Woolf. Photo by Johan Persson

Photo: Johan Persson

Taltiointi: Harold Pinter Theatre Lontoossa 18.5.2017
Ohjaus: James MacDonald / lähetyksen ohjaus: Tim Van Someren

Edward Albeen näytelmä
Näyttelijät: Imelda Staunton, Conleth Hill, Imogen Potts, Luke Treadaway
Arvio: 5/5

Martha (Staunton) ja hänen miehensä George (Hill) palaavat kotiin pikkutunneilla yliopiston henkilökunnan pippaloista. Vaikka olisi aika jo mennä nukkumaan, niin Martha ilmoittaa miehelleen kutsuneensa nuoren pariskunnan jatkoille. Tästä ei George millään tavoin pidä ja hänen mielestään vaimo ei olisi saanut ketään kutsua, varsinkaan tähän aikaan. Ovikello soi ja paikalle saapuu Nick (Treadaway) ja hänen vaimonsa Honey (Potts). Isäntäpari on päättänyt, että seuraavana päivänä juhlitaan heidän poikansa syntymäpäivää. Samalla se repii auki heidän puhumattomat ongelmansa ja patoutumat ryöpsyvät yön alkoholinhuuruisina tunteina niin, että nuoripari joutuu solvauksien ja ilkeyksien keskelle.

Edward Albeen näytelmä sai kantaesityksensä Broadwaylla Billy Rose Theatressa vuonna 1962. Lähes parin vuoden ajan näytelmä nähtiin tämän teatterin näyttämöllä, yhteensä yli 670 kertaa ja välillä se ehti kahmia amerikkalaisen näytelmän tärkeimmät palkinnot, kuten Tonyn ja New Yorkin kriitikoiden yhdistyksen parhaan näytelmän palkinnon. Olipa se myöskin Pulitzerin parhaan draamanäytelmän ehdokkaana, mutta teemat ja kielenkäyttö veivät mahdollisuuden voittoon. Tämä on ollut amerikkalaisille kriitikoille ja varmasti katsojille hyvinkin haastava näytelmä, sillä tässä revitään parisuhteen suurimmat ongelmat niin rajusti esiin, että harvoin tällaista edes tänä päivänäkään nykynäytelmistä löytää.

Albeen ei todellakaan kaunistele asioita, eikä toisaalta henkilöiden suhdetta alkoholiin, joka on hyvinkin merkittävässä osassa näytelmän ’bensana’. Siksi se tarjoaa erinomaisen pohjan hyviin näyttelijäsuorituksiin, joita tässä versiossa todella nähdään. Imelda Staunton, joka monille on varmasti tutumpi näyttelijä elokuvien saralla, tekee uskomattoman roolisuorituksen Marthan roolissa. Hän repii hahmostaan sellaiset tunneskaalat suunnasta toiseen, että se vaatii äärimmäisen heittäytymisen tunteisiin alta aikayksikön, valtavan voimallisen varaston ja hyvät vastanäyttelijät. Siinä missä Martha hahmona on hyvinkin räiskyvä, niin George on jotain aivan muuta. Hän on sisältä räjähtelevä, mutta ei kuitenkaan ulkoisesti sitä näytä. Hill on tähän rooliin oikea henkilö ja onnistuu olemaan täydellinen vastapuoli Stauntonille. Sivurooleissa, mutta ei kuitenkaan merkitsemättömissä, nähtävät Potts ja Treadaway vetävät omat roolinsa sillä tasolla, että he ovat uskottavia ’pelikentälle’ joutuneita nuoria, joiden omakaan elämä ei ole täysin reilassa. Tämä on sellaista juurevaa draamaa, joka on samalla traagista, koomista ja täynnä merkityksellisyyttä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Traileri: