STOP THE PRESS!

Sarah Morrisin 30-metrisen seinämaalauksen syntyä pääsee seuraamaan EMMAssa

Sarah Morris,Total Lunar Eclipse, each 214x214

Sarah Morris,Total Lunar Eclipse, each 214×214

Abstrakteista paikkamuotokuvista tunnettu Sarah Morris toteuttaa 30 metriä pitkän maalauksen EMMAn näyttelytilaan. Yhtenä teoksen lähtökohtana on suomalaisen modernismin merkkiteos, Aarno Ruusuvuoren suunnittelema WeeGee-talo ja sen ainutlaatuinen arkkitehtuuri. Yleisö pääsee seuraamaan seinämaalauksen tekoa paikan päälle museon aukioloaikoina. Seinämaalaus tehdään 25.5.-16.6. välisenä aikana EMMAn näyttelytilassa. Seinämaalauksen toteuttaa Sarah Morrisin studion henkilökunta yhdessä Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelijoiden kanssa. Teoksen tuotantoa on tukenut Saastamoisen säätiö. EMMAssa 21.6.2017 aukeavassa Timo Valjakan kuratoimassa näyttelyssä nähdään suuren seinämaalauksen lisäksi Sarah Morrisin maalauksia ja kolme elokuvaa.

Sarah Morris

Isossa-Britanniassa vuonna 1967 syntynyt Morris asuu ja työskentelee New Yorkissa. Klassinen modernismi tai nykyajan hypermodernismi ovat läsnä paikoissa, joita arvostettu kansainvälinen taiteilija Sarah Morris valitsee teoksiinsa. 1990-luvulta lähtien Morris on tuottanut merkittävän määrän paikkasidonnaisia ja paikkojen mukaan nimettyjä maalauksia ja elokuvia, jotka luovat uudenlaista paikan kieltä ja politiikkaa. Hän on toteuttanut teoksia maailman suurkaupunkien arkkitehtuurimaisemista inspiroituneena mukaan lukien New York, Los Angeles, Chicago ja Rio de Janeiro. EMMAan toteutettava seinämaalaus tulee olemaan yksi Morrisin suurimmista seinämaalauksista.

Näyttelyn suunnitteluvaiheessa kaksi vuotta sitten Morris tutustui Aarno Ruusuvuoren suunnittelemaan betonibrutalistiseen WeeGee-taloon ja Tapiolan arkkitehtuuriin. Hän valokuvasi rakennuksen huolellisesti vierailullaan ja kiinnostui erityisesti sen katossa olevista diagonaalisista rakenteista.