STOP THE PRESS!

Palkittu tanssitaiteilija Hanna Brotherus tuo ensi-iltaan kaksi vaikuttavaa uutuusteosta

Hanna Brotherus

Hanna Brotherus Kuva: Pietari Purovaara

Kuopio Tanssii ja Soi – festivaaleilla kantaesityksensä saava ’to be’ tutkii naisen elämänkaarta kolmen eri ikäisen esiintyjän kautta ja Kansallisteatterin lavalla elokuussa nähtävä Himo käsittelee ihmistä riippuvuuksien maailmassa teatterin ammattilaisten, opiskelijoiden ja toipuvien addiktien yhteistyönä.

”Molemmat teokset kumpuavat henkilökohtaisesta vimmasta ymmärtää naiseutta, vanhenemista ja rakastamista. Minua ajavat oma vereni, sukuni, himoni ja riippuvuuteni joiden äärellä yritän säilyä elossa ja olla totta.” 

Kantaaottavista töistään tunnettu tanssija-koreografi Hanna Brotherus on ollut viime ajat kiireinen saattaessaan kahta uutta esitystä kohti ensi-iltaansa. Kesäkuussa Kuopio Tanssii ja Soi –festivaaleilla kantaesityksensä saava ‘to be’ avaa ainutlaatuisen näkökulman naisen elämänkaareen kolmen eri-ikäisen esiintyjän vuoropuheluna. Tanssija Sini Länsivuori (Tero Saarinen Company) huokuu näyttämöllä sekä valtavaa voimaa että haurasta herkkyyttä. Nykyinen, mennyt ja tuleva yhdistyvät harmoniseksi kokonaisuudeksi videolla esiintyvien Lorenia Lönnqvistin (8 v.) ja Ritva Katteluksen (81 v.) kautta.

”Kyse on rohkeudesta elää siinä kehossa, jonka on saanut”, toteaa Hanna Brotherus. ”En halua enää olettaa ihmisistä mitään…että voimakas olisi vahvaa tai hiljainen olisi heikkoa.”

Elokuussa Suomen Kansallisteatterin lavalla ensi-iltansa saava ‘Himo’ on fyysinen näyttämöteos, joka nostaa keskiöön addiktiot.  Pyrkimys täyteen kontrolliin ja toisaalta kaiken hallinnan menettäminen ovat erottamaton osa aikamme ihmiskuvaa. Huumeriippuvuus, alkoholismi ja syömishäiriöt valtaavat ihmisen jolloin halun kohteesta tulee jumala. Kaikki muu menettää merkityksensä.

Henkilökohtaisten kokemusten, kehollisen muistin ja elämätarinoiden kautta Himo tuo esiin ihmisyyden perimmäisen kivun ja kauneuden. Esitys on yrityksiä olla yhdessä ja kysyy: mikä alkaa addiktion jälkeen ? Ehkäpä riippuvuuden vastakohta ei olekaan raittius vaan yhteys.  Hanna tiivistää ristiriidan toteamalla:  ”Riippuvuus on elämistä kehossa, joka taistelee selvitäkseen mielestä, joka haluaa kuolla.” Produktio toteutuu teatterin ammattilaisten ja opiskelijoiden sekä toipuvien addiktien yhteistyönä.

Molemmat uutuusteokset ovat loogista jatkumoa Tanssin Maineteko – palkinnon saaneen Hanna Brotheruksen uralla. Tanssitaiteen maisteriksi vuonna 1994 valmistunut Brotherus on tullut tutuksi koskettavista töistään erilaisten ihmisryhmien parissa. Hän kokoaa ensemblensä eri taustaisista ja eri ikäisistä ihmisistä luoden ainutlaatuisen jäljen töihinsä. Mukana on ollut niin vanhuksia, turvapaikanhakijoita kuin kuntoutuvia narkomaanejakin.  Esiintyjien autenttisuus ja läsnäolo näyttämöllä ovat Brotheruksen esityksissä poikkeuksellisen vahvoja. Hänen töilleen on leimallista tiedostava ja yhteiskunnallisiin ilmiöihin pureutuva näkemys. Brotheruksen töitä on esitetty sekä kansallisilla päänäyttämöillä että sairaalan käytävillä.

to be

http://www.kuopiodancefestival.fi/hanna-brotherus-company

HIMO

Ensi-ilta Kansallisteatterissa 27.8.2017

Esiintyjät: Saara Kotkaniemi, Joonas Saartamo, Samuli Rasinpuro, Mikko Itäsalo, Miko Kallio, Sofia Kotoulias, Jani Liskola, Nooa Kekoni, Jutta Järvinen, Antti Kainulainen, Veera Snellman, Janna Loukas, Oksana Lommi, Nenna Tyni, Sara Paasikoski, Elviira Kujala, Heidi Jäärni, Asta Sveholm

Lisätietoa: http://www.kansallisteatteri.fi/esitykset/himo/