STOP THE PRESS!

Corroded – Defcon Zero

Corroded - Defcon ZeroTuotanto: Corroded / Despotz
1. Carry Me My Bones 2. Gun and a Bullet 3. Retract and Disconnect 4. Fall of a Nation 5. Vessels of Hate 6. Day of Judgement 7. A Note to Me 8. Burn It to the Ground 9. Drf 10. Feel Fine 11. Rust and Nail
Arvio: 4/5

Ruotsalainen Corroded tulee ja takoo lakuaiseen raskasta rokkia. Yhtye on ennestään ihan tyystin tuntematon mutta näemmä ollut kasassa jo 13 vuotta ja kämmenpohjassa kiiltelevä on järjestyksessään neljäs. Rumpu takoo, kitaravalli surisee ja laulaja Jens Westinin kitarisat pullistelevat punaisina. Syöksyn äänivallin läpi ottamaan selvää mitä oikein tapahtuu.

Luojan kiitos Corroded osoittautuu melodiseksi mätöksi eikä synkäksi örinäksi, joka sopisi kauniiseen kevätpäivään mahdollisimman huonosti. Yhtye on kehittänyt soittotaitonsa äärimmilleen, sen kollektiivinen soundi on todella hienon kuuloista. Tästä on heviin vihkiytymättömänkin helppo pitää ja varsinaisille genreniiloille tämä vasta korvanannelia tarjonneekin. En tiedä yhtyeen aikaisemmista tekemisistä mit’n, mutta niistähän saattaisi intoutua vaikka ottamahan selvää. Onko Corroded kehittynyt soitannollisesti tahi lauluntekotaidoiltaan vai ollut alusta saakka näin kypsän kuuloinen?

Corroded on juonut samaa vesijohtovettä kuin vaikkapa Megadeth tai In Flames. Tämän luulisi breikkaavan isosti kansainvälisestikin, sillä sen resepti on kahdallaan: Sopivalla pieteetillä annosteltuja rajuja rokkikappaleita, joiden rakentamisessa on edetty melodia edellä, hippunen rauhallisempaa tunnelmaa ja muutama hieno hituri luomaan dynaamista tunnelmaa, kova solisti ja yhtye, joka itseluottamusta huokuen tietää mitä tekee. Corroded on luultavimmin löytänyt jo oman yleisönsä eikä ihme se.

Loppua kohti levyn biisimateriaali alkaa vähän kiertää kehää ja sen riehakas rokkijyystö hieman väsähtää. Tämän kuitenkin antaa anteeksi, sillä Defcon Zerolla on hirveästi hyviä asioita ja sen voi sanoa olevan hevikorvalle hintansa väärti – paljonko tällaiset levyt sitten nykyään maksavatkaan. Niin, tämä kokonaisuus kannattaa mielestäni todellakin kuunnella kokonaisuutena, sillä biisijärjestys on mietityn oloinen ja oivasti kuuntelukokemusta täydentävä. Joskin sitten taas yksittäisissä kappaleissakin on paljon helmiä, joita haluaisi luukuttaa yksistään kerta toisensa jälkeen.

Hieno tuttavuus. Corroded. Länsinaapuri ei enää ole Suomea edellä musiikillisessa tuotannossa mutta tämä nousee helposti suomalaisten raskaan sarjan pumppujen rinnalle valloittamaan maailmaa pohjoismaisella heviosaamisella.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Despotz Records, 2017