STOP THE PRESS!

Poorman Dub Sound – March With Jah

Poorman Dub Sound - March With JahTuotanto: Panu Vesterinen
1. Season & Reason 2. March With Jah 3. Yu Bless 4. Come Along 5. Illusion 6. Illusion Dub 7. We Come Again 8. We Dub Again
Arvio: 4/5

Kas. Poorman Dub Sound väittää olevansa tamperelainen yhtye. Olen aina tiennyt, että rakas kotikaupunkini on Suomen Kingston mutta miksi tällainen uskottava rastafarimeisinki on mennyt itseltäni aiemmin kokonaan ohi? Enkö pyöri tarpeeksi oikeissa paikoissa? Pispalassa? Vastavirralla? Mistä kolosta tällaisia tulee?

No, tamperelaisten lisäksi PDS:n musiikkiin tuo uskottavuutta kaksi aitoa jamaikalaista moottoriturpaa ja yksi brittiläinen toastaaja. Rehellisyyden nimissä siis kyseessä on sangen monikansallinen yhteistyö. Mutta minkälainen? Yhdellä virkkeellä sanottuna jo avausraita Season & Reason riisuu kuulijalta aseet ja housut ja ihan mitkä tahdotte. Tahdon bailaamaan.

Takapotku on kohdillaan ja rytmi menee meillä ilottomilla rautakangillakin vastusteluista huolimatta varpaan alle. Tämä on alkavan kesän ehdoton ilopilleri ja yllätys. Kepeät melodiat yhdistettynä vastustamattoman eteenpäin vyöryvään ilorytmiin tekee March with Jah- pitkäsoitosta ihanaa kuultavaa. Erityisen hykerryttävää on levyn monimuotoisuus. Siitä löytyy niin 60-lukua kuin myös kaikuja vaikkapa ysäri-reggaeklassikoista. PDS varastaa pieniä osasia sieltä täältä ja tekee niistä hilpeästi oman kuuloistaan. Keitos on sanalla sanoen ajaton. Tämä olisi voitu julkaista melkeinpä koska vaan ja aina se toimisi. Se on julkaistu kuitenkin herran vuonna 2017. Toivottavasti se saa ansaitsemaansa huomiota.

Suomireggaesta tulee kansan syville riveille toki ensimmäisenä mieleen Jukka ”Poika” Rousu lukuisine tekemisineen mutta nyt ollaan aivan eri vesillä. Aivan kuin rokissa tai räpissä, myös reggaessa päästään niin kauas ääripäihin, että sen toisen reunan touhuista ei oikeastaan voi puhua samassa kappaleessa kuin sen toisen. Ei siis puhuta. Tyydytään vain toteamaan, että PDS kannattaa rytminälkään tarkistaa. Ai samplari, kun kuuloluihin jäi veikeä keinunta.

Levyn ainoa puute on sen lyhyys. Kun biisitkään eivät ole pituudella pilattuja, jää tätä kaipaamaan lisää. Eikö materiaalia sitten ollut vai onko tämä haluttu pitää lyhyenä, laadun haluttu korvaavan määrän? En tiedä. Täysin ansiosta tätä kuulemma ollaan ajamassa Eurooppaan ja kauemmaksikin. Ihmettelenpä vaan miten ne siellä reagoivat. Jotenkin näkisin, että ihan ensimmäisenä ei ulkomaankekkulille tule Suomesta mieleen originaaliuskollinen reggaeketkunta…

Renek for smackthejack.net

Photos copyright Poorman Dub Sound System, 2017