STOP THE PRESS!

Historialliset traktorit, työkoneet ja työhevoset valloittavat Helsingin keskustan perjantaina 9.6.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ja sen yhteistyökumppanit tuovat vanhat traktorit ja muita maa- ja metsätaloudessa käytettyjä historiallisia työkoneita näytille Helsingin Rautatientorille perjantaina 9.6. klo 9–15. Järjestön ja Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi järjestettävässä tapahtumassa on mukana myös viimeisintä traktori-, puimuri- ja metsätyökonekalustoa. Yli sadan maaseudun työkoneen kavalkadi lähtee liikkeelle Kaisaniemen puistokujalta kello 13.15. MTK 100 -työkonekavalkadi kulkee Rautatientorin ja Rautatieaseman ohi Mannerheimintietä pitkin kohti Messukeskusta, jossa on samanaikaisesti käynnissä MTK:n 34. liittokokous. Valtaosa Rautatientorin näyttelykalustosta jää torille, jossa ohjelma jatkuu kello 15 asti.

Ilmaisessa yleisötapahtumassa on työkonenäyttelyn lisäksi tarjolla mm. ruokamaistiaisia ja monipuolista ohjelmaa koko perheelle. Ohjelmassa on mm. SM-tason karhunveistoa moottorisahalla, tanssihaastekilpailu ja polkutraktorinäytös.

Tapahtuman kautta MTK haluaa juhlistaa omaa satavuotista taivaltaan, mutta myös itsenäisen Suomen maaseudun historiaa.

– Maaseudun elinkeinoilla on ollut koko itsenäisyytemme ajan merkittävä rooli maamme yhteiskunnallisen vakauden, vaurauden ja hyvinvoinnin luomisessa, sanoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

– Näyttelytapahtuma ja kavalkadi on konkreettinen tapa kertoa, miten työkoneet ja teknologian kehitys ovat tehostaneet itsenäisen Suomen ruuantuotantoa ja metsätaloutta sekä muokanneet maaseutumme ja koko yhteiskuntamme kehitystä. Mukana kavalkadissa on myös tänä vuonna 110-vuotta täyttänyt suomenhevonen, jolla on ollut tärkeä rooli pelto- ja metsätöissä aina 1960-luvulle asti, sanoo MTK 100 -juhlavuoden tuottaja Bettina Lindfors.

Tapahtuman järjestävät yhdessä MTK:n kanssa Aarre-lehti, Apetit, BELARUS -gruppa Finljandija, Hankkija, Helsingin kaupunki, HKScan, Koneviesti, LähiTapiola, Maaseudun Sivistysliitto, Masinistit ry, International Harvester Suomi, John Deere Club Finland, Fordson Club Finland, Maaseudun Tulevaisuus, Ponsse, Raisio Oyj (Elovena ja Raisioagro), Ruokatieto Yhdistys ry, Sampo Rosenlew, Suomen maatalousmuseo Sarka, Suomen 4H-liitto, Tanssin Tiedotuskeskus Dance Info Finland, Tapahtumapalvelu Järjestys.fi, Valtra, Vanhat Valmetit -traktorikerho ry, Yara, Ypäjän Hevosopisto, useat koti- ja maatalousmuseot sekä yksittäiset kone- ja traktoriharrastajat ja MTK:n jäsenet.

MTK perustettiin helluntaikokouksessa vuonna 1917. MTK:n satavuotisjuhlavuoden teemana ammattiylpeys. Järjestön juhlavuosi on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Traktorit ja työkoneet tulevat tapahtumaan ympäri Suomen useiden eri museoiden, traktorikerhojen ja yksittäisten koneharrastajien kautta. Uusinta kalustoa edustavat Valtra, Ponsse ja Sampo Rosenlew. Työkoneet järjestäytyvät torille ja kavalkadiin vuosikymmenittäin.

Lisätietoa MTK 100 traktorikavalkadi -tapahtumasta löydät osoitteesta: www.mtk.fi/tyokonekavalkadi ja juhlavuoden sivustolta www.kasvutarinoita.fi.

Tapahtumaa ja kavalkadin etenemistä voi seurata myös suorana videolähetyksenä osoitteessa mtk.fi ja sosiaalisessa mediassa #mtk100 #työkonekavalkadi ja #suomi100.