STOP THE PRESS!

Ronskibiitti – Jotain paskaa ne syö?

Ronskibiitti - Jotain paskaa ne syö?Tuotanto: Grillin`Records
1. Pää Grillin` 2. Unihalvaus 3. AZVZTELAVLV 4. Painajainen Eerikinkadulla 5. Ne tulee huuteleen 6. Telsu 7. Nippa nappa 8. Perjantaina juostiin (osa II)
Arvio: 3,5/5

Ronskibiitti. Tuttu nimi. Olenhan minä niiden biisejä kuullut. Tuota. Yhtään nyt ei vaan tule mieleen. 14 vuotta on Turusta kajahtanut hieman UG-tyyppisempää rupattelua. Tämä ei YleX:llä soi. Vaikka voisi. Tämä karun kuuloinen uutuus niputtaa orkesterin vanhat sinkut ja harvinaisuudet samoihin kansiin.

Ronskibiitti on nimennyt itsensä hienosti. Otsake kertoo mistä on kyse. Ensimmäinen mielikuva tästäkin kokoelmasta on räppien melko fanaattisen kuuloinen sylkeminen mikrofonin läpi ääniraidalle. Vimmainen energia on myös ongelma: RB:lla on niin paljon asiaa ja se sanoo sen niin tanakalla sykkeellä, että osa menee ohi. Oikeastaan iso osa. Rähinän ja sähinän keskeyttääkin parahultaisesti nelosbiisi Painajainen Eerikinkadulla, joka on instrumentaali – viitataankohan kappaleen nimessä mahdollisesti Eerikinkatu 40 – 42:ssa tapahtuneisiin sattumuksiin…

Kun menoa rauhoittava lyriikaton teos on ohi, levy jotenkin ryhdistäytyy, jossain määrin ikään kuin vakavoituu ja rauhoittuu. Alkusokki ja levyn ensimmäisten kappaleiden aiheuttama levottomuuskohtaus muuttuu tunteeksi siitä, että Ronskibiitti on lopulta sangen vakavissaan, se kun ei ihan koko ajan ole mitenkään varmaa. Biiteissä ei keksitä pyörää uudestaan mutta niissä on tiettyä simppeliä kekseliäisyyttä ja primitiivistä viehätystä. Kertosäkeet eivät ole mitään nostatuksia vaan aika usein vetävät samalla melodialla kuin räpätyt A-osat. Se on hieman kyllästyttävää eikä koske vain Ronskibiittiä vaan hiphopissa on yleisemminkin menty liian pitkään tuollaisilla choruksilla, joista ’lökäpöksypellekulttuurin’ vastustajat saavat helposti bensaa liekkeihinsä. Välillä näissä soisi kuulevansa enemmän ihan oikeita, kunnon sävellyksiä.

Ja mites ne varsinaiset riimit sitten? No ei näitä ehkä Juha Vainio hyväksyisi mutta kyllä Ronskibiitti kynäillä osaa. Tai ainakin osaa hämätä kuulijaa hurjalla temmolla ja sillä, että tunkee rivit täyteen tavaraa, jolloin sinne on helppo väliin piilottaa vähän vaatimattomampiakin laineja. Aina roiskuu kun rapataan ja Ronskibiitin tyypit (joita muuten ei saatekirjeessä nimetä, joten olkoot anonyymejä sitten) kyllä osaavat turvansoiton.

Tästä voi muuten kuvitella, että livenä homma venyy aikamoisiin sfääreihin. Levyllekin on saatu puristettua melkoisen tuhti pauke mutta olettaisin näiden herojen olevan parhaimmillaan yleisön edessä. On varmaan loukkaavaa todeta tästä ykskantaan, että ihan kivaa räppiä mutta kyllähän mussa sen verran elää kapinallisen verta, että juuri sen aion sanoa.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Grillin`Records, 2017