STOP THE PRESS!

Mannaja

mannajaOhjaus: Sergio Martino
Käsikirjoitus: Sergio Martino, Sauro Scavolini
Tuotanto: Luciano Martino
Pääosissa: Maurizio Merli, John Sterner, Philippe Leroy, Donald O´Brien, Sonja Jeannine, Martine Brochard
Arvio: 2,5/5

Sergio Leonen -60-luvulla ohjaamien spagettiwesternien menestys innoitti lukuisia jäljittelijöitä, mutta 70-luvun puoliväliin tultaessa lajityypin rappio oli tosiasia. Ohjaaja Enzo G. Castellarin Keomassa (1976) oli kuitenkin yritystä, eikä sitä puutu Sergio Martinon vuotta myöhemmin valmistuneesta Mannajastakaan (Joku saattaa tunnistaa tämän myös nimellä A Man Called Blade).

Palkkionmetsästäjä Blade (Maurizio Merli) saapuu pieneen kaivoskaupunkiin luovuttaakseen vangitsemansa desperadon sheriffin huomaan. Rahat jäävät saamatta, sillä kaupungilla ei ole sheriffiä lainkaan. Sen sijaan kaupunkia pitää rautaisessa otteessaan hopeakaivoksen ja vähän kaiken muunkin omistava McGovern (Philippe Leroy). Oikeana kätenä hänellä on julma ja yleensäkin kaikin puolin ikävä ihminen Voller (John Sterner). Käy ilmi, että McGovern on vastuussa Bladen isän kuolemasta; kostoahan moinen kolttonen huutaa. Muutenkin McGovernin taivaalle kasautuu synkkiä pilviä, kun lähistöllä operoiva rosvojoukkio ryöstää järjestelmällisesti hopeakuljetuksia. Lähes orjina työskentelevät mainaritkin alkavat kapinoida.

Martino on saanut ahdettua Mannajaan niin paljon tavaraa, että Bladea motivoiva kosto lähes katoaa kaiken muun touhun ja tohinan sekaan. Juonen käänteetkin ovat sen verran vauhdikkaita, ja jotkut niistä niin ihmeellisiä, että koko elokuvan uskottavuus kärsii. Välillä Martino sentään tekee ryhtiliikkeen: esimerkiksi avauskohtauksen takaa-ajo halki mudan ja usvan on ihan kohtuullisen vaikuttavaa katsottavaa. Bladen hahmo tuo piristettä peruslännenmiehen olemukseen: perinteisten ampuma-aseiden lisäksi vihollisia kaatuu myös kirveellä. Kirveen käyttö jopa saa eräänlaisen perustelunsa Bladen isän kohtalosta. Kovasilmäinen Merli myös täyttää Bladen saappaat mainiosti. Aika peruslänkkäriksi Mannaja silti jää.

Ekstroissa filmografioita ja tekstimuotoinen ohjaajan haastattelu.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Another World Entertainment, 2007