STOP THE PRESS!

Kansan Sivistysrahaston kesäkirjailijoiksi valittu Anna Kortelainen sekä Milla ja Aki Ollikainen

Kansan Sivistysrahaston kesäkirjailijoiksi on valittu filosofian tohtori Anna Kortelainen sekä kirjailijapariskunta Milla ja Aki Ollikainen.

Milla ja Aki Ollikainen ovat kirjailijapariskunta Lohjalta. Aki Ollikainen on suurelle yleisölle tuttu Nälkävuosi-romaaninsa myötä. Nälkävuosi julkaistiin vuonna 2010, Musta satu vuonna 2015 ja lastenrunokirja Merirosvo Morgan ja matruusi Hulkkonen vuonna 2016. Tällä hetkellä työn alla on kolmas romaani, jonka on määrä ilmestyä keväällä 2018.

Milla Ollikainen on dekkarikirjailija, jonka viimeisin teos on nimeltään Pirunkuru. Syksyllä 2015 julkaistu romaani on dekkaritrilogian viimeinen osa. Kuluvana vuonna hän on aloittanut uuden romaanin työstämisen.

Anna Kortelainen on helsinkiläinen kirjailija, käsikirjoittaja ja sanataiteen ammattilainen. Kortelaisen tuotanto on mittavaa, tietokirjoista ja romaaneista konserttikäsikirjoituksiin ja radionovelleihin. Anna Kortelainen tunnetaan myös Ateneumin suurnäyttelyn Onerva ‒ kaupungin naiset kuraattorina sekä Yle TV1:n ”10 kirjaa”-sarjan vakiovieraana ja toisena käsikirjoittajana. Palkittu kirjailija on vastaanottanut Pro Finlandia -mitalin vuonna 2016, ensimmäisenä tietokirjailijana.

 

Ruusintorpan residenssi on lahjoitus taiteilijapari Yliruusilta

Kansan Sivistysrahaston omistuksessa oleva Ruusintorppa toimii kirjailijaresidenssinä nyt seitsemättä vuotta. Ruusintorppa on lahjoitus kirjailija Tauno Yliruusilta ja tekstiilitaiteilija Ingeborg Yliruusilta. Savonrannassa, nykyisessä Savonlinnassa sijaitseva kesäkeidas tarjoaa kirjailijoille ja kääntäjille paikan luovan työn ja lomailun yhdistämiseen.

Kansan Sivistysrahastossa iloitaan uusista kesäkirjailijoista. Säätiön asiamies Ulla Vuolanne kertoo Ruusintorpan olevan merkityksellinen koko säätiölle. Mahdollisuus tarjota eri taustaisille kirjailijoille ja kääntäjille residenssipaikkaa tuo tärkeän lisän säätiön apurahatoimintaan.

– Meille on ilo päästä tarjoamaan työskentelytilaa lahjakkaille suomalaisille. Tänäkin vuonna hakijoiden korkea taso yllätti ja ilahdutti. Olemme erittäin iloisia, että Milla ja Aki Ollikainen sekä Anna Kortelainen pääsevät nauttimaan Ruusintorpan rauhasta, kertoo Vuolanne.

Säätiössä iloitaan tavasta, jolla Tauno Yliruusun elämäntyö jatkuu residenssin hengessä. Yliruusi (1927–1994) tunnetaan monipuolisena ja tuotteliaana kirjailijana. Yliruusin tuotanto pitää sisällään näytelmiä, romaaneja, pakinoita, pamfletteja ja tv-sarjoja. Yliruusin näytelmiä on käännetty 15 eri kielelle ja niitä on esitetty 25 maassa. Tämä tekee Yliruusista yhden kansalainvälisesti menestyneimmistä suomalaisista näytelmäkirjailijoista. Kirjoittamisen ohella Yliruusi työskenteli toimittajana, tiedottajana ja TV2:n teatteripäällikkönä. Ruusintorpassa Tauno ja Ingerborg Yliruusin henki elää vahvana.

– Ruusintorppa ja sen uudisrakennus Ingantupa ovat elämistä varten rakennettuja. Ruusintorpan kesäkeidas on nähty ihanteellisena luovan työn tekemiseen, keskellä suomalaista luontoidylliä. Kunnioitamme omalla työllämme taiteilijapariskunta Yliruusin toivetta ja vaalimme paikan arvoa yhdessä vaihtuvien kesäkirjailijoidemme kanssa, toteaa Vuolanne.