STOP THE PRESS!

Divorce – kausi 1

Divorce - kausi 1Sarjan luoja: Sharon Horgan
Ohjaus: mm. Jesse Peretz, Adam Bernstein
Käsikirjoitus: mm. Marina Franklin, Paul Simms
Tuottajat: mm. Sharon Horgan, Sarah Jessica Parker
Pääosissa: Sarah Jessica Parker, Thomas Haden Church, Molly Shannon, Talia Balsam, Jemaine Clement, Tracy Letts, Dean Winters
Arvio: 3,5/5

Tummasävyinen draamakomedia Divorce (2016) on Sarah Jessica Parkerin toinen yhteistyö laatusarjoistaan tunnetun HBO:n kanssa. Ensimmäinen oli tietenkin Sinkkuelämää (1998–2004), jossa hänen näyttelemänsä roolihahmo Carrie Bradshaw kirjoitti työkseen lehtikolumneja ja etsi samalla rinnalleen sitä unelmiensa prinssiä. Divorcessa tilanne on päinvastainen. Unelmien prinssi on löytynyt, mutta muuttunut kymmenessä avioliittovuodessa mursuviiksiseksi riippakiveksi, josta yritetäänkin nyt päästä eroon – vaihtelevalla menestyksellä.

Frances Dufresne (Sarah Jessica Parker) on jo vuosien ajan lykännyt omien unelmiensa toteuttamista tukeakseen aviomiehensä Robertin (Thomas Haden Church) työtä remonttiyrityksen puikoissa. Elämä kahden lapsen äitinä on muuttunut harmaaksi arjeksi ja aviomies yhtä kotikutoiseksi kuin se kuuluisa nuhruinen villasukka. Miehen suolentoimintakaan ei enää tarjoile yllätyksiä.
Tuttavapariskunnan syntymäpäivillä sattunut episodi saa Francesin ajattelemaan omaa avioliittoaan sillä seurauksella, että hän haluaa eron. Robert on päätöksestä kaikkea muuta kuin iloinen. Alkaa kymmenen jakson mittainen avioeroprosessi, jonka aikana yritetään muun muassa parisuhdeterapiaa ja sopuisaa eroa, mutta yhtä lailla käännytään lakimiesten puoleen ja tehdään toisen elämästä pahimmillaan yhtä helvettiä. Katkeruus purkautuu välillä julminakin kostotoimenpiteinä, mutta pelkkää riitelyä ei Divorce onneksi ole. Joukkoon mahtuu myös monia vastaan tulemisen, auttamisen ja jalomielisyyden hetkiä, joiden aikana vanha rakkaus ja pariskunnan välille vuosien mittaan muodostunut side pilkahtavat jälleen esiin.

Sarah Jessica Parker on ilahduttavasti karistanut harteiltaan Carrie Bradshaw’n maneerit, jotka tekivät Sinkkuelämää-sarjan seuraamisesta ajoittain puhdasta tuskaa. Nyt hänen työssään on malttia ja kokemusta, mikä näkyy muun muassa entistä pienieleisempänä roolityönä. Kun tunne on oikeasti sisäistetty, ei sitä aina tarvitse alleviivata suurilla kehonliikkeillä.
Muista näyttelijäsuorituksista esiin nostettakoon särmää pursuava pariskunta Diane (Molly Shannon) ja Nick (Tracy Letts). Niin ikään ilo oli seurata suosikkisarjassani Kylmä rinki näytelleen Dean Wintersin roolityötä naisia vihaavana lakimiehenä, sekä Jemaine Clementin (Flight of the Concords) työtä naistenmies Julian Renautina.

Divorce-sarjan parasta antia on sen ronski huumori, jota sotketaan sopivassa määrin pohjimmiltaan vakavaan ja kivuliaaseen aiheeseen. Mainittava on myös sarjan loistava musiikki esimerkkeinään Yes, Jethro Tull ja Todd Rundgren.
Katsoin koko ensimmäisen tuotantokauden sujuvasti kahdessa päivässä, mutta olisin toivonut, että homma olisi paketoitu siihen. Toinen tuotantokausi avioerotaistelua tuntuu liialta, eikä ensimmäisen kauden loppuun ainakaan niin terävää koukkua saatu viriteltyä, että olisin innosta kihisten jäänyt odottamaan seuraavaa.

Taru Oksanen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by HBO, 2017

Traileri: