STOP THE PRESS!

Itsenäisyyden juhlavuoden kansallispuisto kipuaa myös valkokankaalle

Hossan maisemista on valmistunut time lapse -video. Nuori kajaanilaiskuvaaja Riku Karjalainen ikuisti kansallispuiston maisemat kaikkina neljänä vuodenaikana. Suomussalmen rajaseudun historia on puolestaan taiteiltu sympaattiseksi animaatiofilmiksi. Molemmat teokset saavat maailman ensi-iltansa Suomussalmella, Teatteri Retikassa Hossan juhlaviikon avauksessa 9. kesäkuuta.

Riku Karjalainen ihastutti ihmiset pari vuotta sitten Kainuun maisemista koostetulla time lapse -videolla ja tämän jälkeen tuli kansainvälistäkin huomiota herättänyt Finland -time lapse. Nyt hän on taltionyt Hossan neljä vuodenaikanaa vajaan viiden minuutin pakettiin.

-En ollut oikeastaan koskaan käynyt Hossassa ennen viime kevättä. Kokemus on avannut Hossan visuaalisen monipuolisuuden. Täällä riittää kallioseinistä hienoihin harjuihin ja upeisiin vesistöihin. Myös retkeilyelementit näkyvät Hossan kuvissani, koska laavuja ja tulipaikkoja on niin tiheässä. Tuntuu, että löydän jokaisella käyntikerralla jotain uutta, Karjalainen ynnää vuoden mittaista kuvauskokemustaan.

Riku Karjalainen on liikkunut Hossan alueella laajasti, mutta muutamiin maisemiin hän on palannut useita kertoja.

-Julma-Ölkyn koetin taltioida kesällä, ja sitten uudemman kerran syksyllä linnunradan kanssa, mutta aina jokin tuntui menevän pieleen. Luonto melkein kukisti kuvaajan, mutta taisin lopulta saavuttaa haluamani.

Aiemmissa töissään kajaanilainen on tavoitellut yksittäisiä, suuria maisemia, mutta Hossassa kaikki kääntyi päälaelleen.

-Hossa ei ole yksiselitteinen, yksittäinen wow-maisema, jonka luo suunnitelmallisesti vaellat, koet sen ja palaat. Täällä koko matka on sitä hetkeä. Hossassa toimii hetkessä eläminen, Riku Karjalainen kuvailee.

Rajaseudun historia animaation kielellä kerrottuna

Liikettä rajalla -animaatio on noin seitsemän minuutin kuvaus elämästä rajan pinnassa, Hossan seudulla Suomen itsenäisyyden aikana. Animaation teki helsinkiläinen Osuuskunta Animaatiokupla suomussalmelaisen toimittaja Anna-Leena Rauhalan käsikirjoituksen pohjalta. Filmin kertojaäänenä on suomussalmelaislähtöinen näyttelijä Ulla Tapaninen.

-Oli ihan uusi kokemus olla mukana tällaisen esityksen luomisessa. Animaatiokopla muutti faktapohjaisen katsauksen kuviksi ja tarinaksi mielestäni sympaattisella tavalla, sanoo lopputulokseen tyytyväinen puistonjohtaja Kerttu Härkönen Metsähallituksen Luontopalveluista.

Sekä Liikettä rajalla -animaatio että Hossa -time lapse ovat katsottavissa Hossan luontokeskuksen Ståhlberg-salissa avajaisista alkaen. Time lapse -video julkaistaan myös YouTubessa 10.6..

Molemmat esitetään kuitenkin ensimmäistä kertaa julkisesti Suomussalmen Teatteri Retikassa, Hossan juhlaviikon avauksen kunniaksi perjantaina, 9. kesäkuuta, klo 18-19. Julkistushetki avaa samalla Raate-tapahtuman. Tilaisuus on kaikille avoin. Retikassa ilta jatkuu tämän jälkeen Raate-tapahtuman muulla ohjelmistolla.