STOP THE PRESS!

Mikko Joensuu – Amen 3

Mikko Joensuu - Amen 3Tuotanto: Svart Records
1. Birth 2. House of Fire 3. The Worst of Me 4. Perfect Patterns 5. Dream about a Miracle 6. Pearly Gates
Arvio: 4,5/5

Trilogia on tullut päätökseensä. Käsillä on helsinkiläisen Mikko Joensuun kolmas Amen. Aikanaan Joensuu 1685:ssa musisoinut miekkonen on kipuillut uskonasioiden kanssa ja siitä on syntynyt vahvaa tavaraa. Aiemmat osat olivat pohdintaa ja luopumista. Nyt ollaan ikään kuin tehty ratkaisu ja helisytetään vempeleitä sen kunniaksi.

Musiikillisesti levy on upea, veret seisauttava ja hengen salpaava kokonaisuus. Unohdinko sanoa, että karvat pystyyn nostattava? Saatekirjeessä mainitaan sanapari ’kosminen krautrock’ ja sen ostan kyllä mutta siihen ei pidä jumittaman. Levyllä on paljon erilaisia aineksia mutta se ei sovi musiikin pikanauttijalle vaan levyn tulee antaa kypsyä ja lillua tajuntaan hiljalleen, varkain ja takaa. Levyllä on vain kuusi kappaletta mutta se on silti täyspitkä albumi – arvannette siis, että kolmen minuutin formaattiradiokanavat eivät tätä maalailua arvosta.

On varmaan vähän tylsää olla samaa mieltä kuin kaikki muutkin kriitikot mutta onhan tämä erään lajin mestariteos. Selvennettäköön, että henkilökohtaisesti valitsisin ehkä soittimeen jonkun muun kuin Amen 3:n, mutta tämän vahvaa tunnelmaa ei kertakaikkiaan voi ignoorata. Amen 3 valuu korvakäytävän kautta johonkin kummalliseen aivokeskukseen, jossa se jättää häiritsevän jäljen. Levyn aistiminen tuntuu yhtä aikaa levottomalta ja pirun hyvältä.

Kappaleet pitää kokea ja mielellään kokonaisina ja tässä levyn tarkoittamassa järjestyksessä. Niistä ei voi puhua tässä sähköisessä mediassa yhtään enempää. Täytyy vain sanoa, että kolmososa syventää tietoisuutta siitä, että Joensuu on musiikinkirjoittajana käsittämättömän monipuolinen. Enkä usko, että tällaista triptyykkiä on maassamme tehnyt kukaan koskaan aiemmin. En oikeastaan saa päähäni vertailukohtaa edes globaalilla mittapuulla mutta musiikillinen sivistykseni nyt onkin rajoittunutta.

Hyvin tuotettua, harkitusti soivaa, ajatonta, isoa musiikkia. Jos tahdot poppisi pinnallisesti ja nopeasti, poimi se hittilistalta. Joensuu on jotain ihan muuta. Mihin hänen tiensä voi enää tämän jälkeen johtaakaan?

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Svart Records, 2017