STOP THE PRESS!

illmari – Komeetta – Nomadi

Illmari - Komeetta - NomadiTuotanto: Tripple J
1. Aatost aattoon 2. Totaliteetti 3. Paranemas hiljalleen 4. Savusii iltoi 5. Naamioleikkejä 6. Taulut pois 7. Komeetta 8. Nomadi
Arvio: 4/5

Avain tekee paluun yhden Punainen tiili-keikan ajaksi Blockfesteillä mutta levylautasille hän tuntuu palanneen jo nyt: Pääkaupunkiseudun erikseen nimeämättömästä taajamasta ponnistava illmari on kuin ilmetty räppilegenda painotuksineen, soundeineen, riimeineen, flow’neen, kaikkineen. Tätä on hämmentävä kuunnella.

Okei. Mä en ehkä pysty siirtämään sivuun sitä tosiasiaa, että illmari on Matti Salo 2.0. En siis edes yritä. Onneksi tämä tekee edes kunniaa ’esikuvalleen’, sillä Illmarilla on runsaasti asiaa ja hän tuo sen esiin väkevästi mutta selkeästi. Riimit putoilevat pakottoman tuntuisesti ja taustoissa on paljon tasoja. Ja mikä parasta, illmari onnistuu koskettamaan ilman nostattavia kertsejä ja sen kummempia tehokeinoja. Tämä on melko yksinkertaista perushoppia, joka toimii enemmän tai vähemmän hienosti – välillä isketään ihan lekalla päähän, välillä ollaan rauhaisampia.

Äh. Sitten esimerkiksi Paranemas hiljalleen- raita puhevälikkeineen. No. Olen säälittävä. Mutta tuleehan siitä nyt Punaisen tiilen skitit mieleen. Anteeksi. Vaikea sanoa, tekeekö illmari tämän kiusaamisen tahallaan vai tiedostamatta.

Räppilevyistä on sikäli aika vähän sanottavaa, että toisin kuin rokkipitkäsoitoista, rupattelusta kuulee yleensä aika nopeasti toimiiko homma vai ei. Jos riimittely ja sen esillepano on kunnossa ja biitit kulkevat moitteettomasti, niin ei ole mitään syytä siihen etteikö linja jatkuisi koko levyn ajan. Juuri näin käy illmarin kohdalla. Tästä ei oikeastaan löydä mitään moitittavaa. Levy on lyhyt mutta tanakka näyte osaamisesta. Se on omassa genressään monipuolinen ja illmarin tulkinta on yksinkertaisesti miellyttävä – varmaankin niistä edellämainituista syistä, joista nyt en näemmä pääse eroon. Illmari lyö arvostelijaa ASAralla päähän.

Illmari on toivottavasti tullut jäädäkseen. Ensimmäinen levy on jo kypsän kuuloinen suoritus ja jos homma tästä vielä torhistautuu niin tässähän meillä on kohta melkoinen tekijä. Täydet propsit.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Playground Music, 2017