STOP THE PRESS!

Kaasua, Komisario Palmu!

Kaasua, Komisario Palmu

Kuvassa: Lari Halme, Ari-Kyösti Seppo ja Esko Roine Kuva: Peero Lakanen

Esitys: Tampereen Komediateatteri to 8.6.2017
Mika Waltarin romaanin Kuka murhasi rouva Skrofin? pohjalta dramatisoinut Joel Elstelä
Ohjaus: Joel Elstelä ja Panu Raipia
Lavastus: Oskari Löytönen
Pukusuunnittelu: Kaisa Loponen
Maskeeraus- ja kampaussuunnittelu: Johanna Vänttinen
Äänisuunnittelu: Janne Pärnänen
Rooleissa: Esko Roine, Lari Halme, Ari-Kyösti Seppo, Natalil Lintala, Aimo Räsänen, Severi Saarinen, Miro Honkanen, Aku Sajakorpi, Sanni Lehto, Susanna Kaukonen, Iita Ojala, Onerva Räsänen, Ilmari Huhtanen, Mitja Ohtola
Arvio: 4,5/5

Tapahtumat käynnistyvät, kun rouva Skrofin asunnosta leviää kaasun haju käytävälle. Pian paikalle kutsutaan rikostutkinnan vanha kettu komisario Palmu (Roine) yhdessä tiiminsä Virran (Halme) ja Kokin (Seppo) kanssa. Tällä edesmenneellä rikkaalla naisella oli vähemmän ystäviä, mutta enemmän niitä, joilla oli jotain hampaan kolossa. Palmun ja kumppaneiden tehtävänä on selvittää, oliko rouva Skrofin kuolema vahinko vai ehta murha.

Komisario Palmun tarinoiden siirtäminen teatterilavalle oli pitkään Waltarin perikunnan tiukassa kiellossa, mutta myöhemmässä vaiheessa jopa Waltarin tytär Satu suhtautui teatteritulkintaan suopeammin. Hänen poikansa Joel on oikeuksien haltijana rohkeasti tarttunut toimeen ja sovitti viime vuoden syksyksi Helsingin Kaupunginteatterin Arena-näyttämölle Komisario Palmun erehdyksen, jonka elokuvaversio rankattiin jokin vuosi sitten parhaaksi kotimaiseksi elokuvaksi. Tällä kertaa hän on sovittanut Tampereen Komediateatterin kesäkaudelle Waltarin vuonna 1939 ilmestyneestä Kuka murhasi rouva Skrof? -romaanista näytelmän Kaasua, Komisario Palmu!. Tässä versiossa ollaan uskollisia romaanin aikakaudelle, eli lavastus ja puvustus ovati 30-lukua. Loposen puvustus on todella ajanmukaista ja ennen kaikkea Löytösen lavastus suorastaan nerokasta. Hän on työryhmänsä kanssa onnistunut tekemään lavastuksesta niin monipuolisen, että katsojaa viedään uskottavasti poliisikammarilta aina rouva Skrofin asuntoon sujuvasti pienestä näyttämötilasta huolimatta.

Sitten itse näytelmään. Elstelän dramatisointi on suorastaan nautittavan kekseliäs. Tällä tarkoitan sitä, että Waltarin henki on koko ajan läsnä ja hänen romaaninsa huumori on siirtynyt nykykatsojan eteen sopivasti modernisoituna. Tällainen teksti vaatii myös sopivat näyttelijät rooleihin – Raipia ja Elstelä  ovat todellakin löytäneet tärkeisiin rooleihin oikeat tyypit. Kolmikko Roine, Halme ja Seppo tekevät legendaarisista hahmoista todella omat tulkintansa sekoittaen niihin sopivasti tuttuja vivahteita Kassilan elokuvien hahmoista. Sivuroolituskin on todella osuvaa, vaikka tällä kertaa pisteet menevät miesvoittoisesti. Varsinkin Aimo Räsänen, Severi Saarinen ja Miro Honkanen tekevät tässä näytelmässä oikein tunteikkaat roolisuoritukset. Kokonaisuutena Tampereen Komediateatterin tulkinta Kaasua, Komisario Palmusta on todellinen humoristinen dekkaripläjäys waltarimaisella fiiliksellä!

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net