STOP THE PRESS!

Rautatalon Marmoripiha avautuu jälleen yleisölle

Rautatalon Marmoripiha vuonna 1978

Rautatalon Marmoripiha vuonna 1978. © Martti Kapanen, Alvar Aalto museo

Arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemat kohteet ovat merkittävä osa Helsingin kaupunkikuvaa, arvokasta rakennusperintöä ja kansainvälisestikin tunnustettuja.

Aallon suunnittelema liike- ja toimistorakennus Rautatalo Kluuvin kaupunginosassa Keskuskadulla voitti uuden liiketalon suunnittelukutsukilpailun vuonna 1951 ja valmistui 1955. Sen omistavat kolme suomalaista säätiötä: Suomen Kulttuurirahasto, Jenni ja Antti Wihurin rahasto ja Alfred Kordelinin yleinen edistys- ja sivistysrahasto. Rautatalo on merkittävä toimistoarkkitehtuurin pioneerirakennus, jossa käytettyjä yksityiskohtia on nähtävissä myös Aallon myöhemmissä töissä. Ehkä tunnetuin yksityiskohta on messinkinen ovenvedin, jonka Aalto suunnitteli Rautataloon.

Rautatalon sydän on sen hieno Marmoripiha, joka on rakennuksen toiminnallinen keskus ja tärkeä valonlähde maineikkaine valokattoineen. Viimeiset parikymmentä vuotta Marmoripiha on ollut suljettuna yleisöltä, mutta elokuussa tähän tulee muutos, kun siinä aloittaa toimintansa Ravintola Marmoripiha by Dylan.

Rakennussuojelulailla suojellussa Rautatalossa on parhaillaan käynnissä julkisivujen ja sisätilojen kunnostustyöt, joita tehdään Aallon arkkitehtuuria kunnioittaen ja säilyttäen tiiviissä yhteistyössä Museoviraston ja Alvar Aallon säätiön kanssa. Arkkitehtina toimii Sarlotta Narjus Arkkitehtitoimisto SarcOy:stä. Kunnostustyöt valmistuvat kesän aikana.

Pääkaupunkiseudulla toimiva vuonna 1997 perustettu Soupster Family koostuu useista erityylisistä ravintoloista, juhlatiloista ja catering- sekä konsultointipalveluista. Marmoripiha by Dylan on uusin Dylan lounasravintolaperheen ravintola ja koko konsernin 22. yksikkö. Ravintola Marmoripiha by Dylan kunnioittaa arvokiinteistöä, ja paikan alkuperäinen ajan henki sekä design otetaan huomioon sisustuksessa. Marmoripiha tarjoaa aamupalaa, lounasta ja brunssia, minkä lisäksi tilassa on mahdollista järjestää yritystilaisuuksia ja juhlia.