STOP THE PRESS!

Peter Pan

Paul Hilton as Peter Pan and Madeleine Worrall as Wendy

Kuva: Steve Tanner

Taltiointi: Olivier Theatre, Lontoossa 10.6.2017
Ohjaaja: Sally Cookson
Dramaturgi: Mike Akers
Lavastus: Michael Vale
Puvustus: Katie Sykes
Valaistus: Aideen Malone
Musiikki: Benji Bower
Äänisuunntelu: Domenic Bilkey
Näyttelijät: Paul Hilton, Shaikat Ahamed, Anna Francolini, Amaka Okafor, Marc Antolin, John Pfumojena, Madeleine Worrall
Arvio: 4,5/5

Uskoisin, että aika moni lukijoista muistaa tarinan Peter Panista, mutta ehkä on kuitenkin syytä hieman muistia virkistää: Eräänä yönä Darlingin perheen lastenhuoneeseen saapuu seikkailusta innostunut Peter Pan (Hilton), joka on tullut tapaamaan lapsia Mikä-Mikä-maasta. Kun kotona ei kaikki asiat olekaan lasten mielestä aivan kunnossa, he lähtevät tämän sankarin mukana tuohon kummalliseen maahan. Siellä he tapaavat Kadonneet pojat ja tietenkin myös Panin arkkivihollisen Kapteeni Koukun ja tämän miehistön. Tuona aikana jokainen heistä joutuu käsittelemään omia tuntemuksiaan mm. aikuistumisesta ja lapsenmielisyyden menettämisestä.

Ohjaaja Cookson ja dramaturgi Akers ovat tarttuneet kunnolla kiinni J. M. Barrien klassikkoromaaniin ja tehneet siitä todella uudenlaisen ja raikkaan tulkinnan näyttämölle. Kun lastenkin rooleissa nähdään aikuiset esiintymässä, niin tiettyjä teemoja voidaan nostaa esiin, joita ei voisi kuvitellakaan lasten kanssa toteutettavan. Esimerkiksi Peter ja Wendy keskustelevat perheasioista ja lapsista kuin olisivat oikeita vanhempia. Tosin Peter ei osaa ottaa lapsista vastuuta. Tähän tiukkapipoisempi voisi sanoa, että miksi tällaisia teemoja pitäisi käsitellä satunäytelmässä? Itseasiassa juuri lasten hahmojen muuttaminen aikuishahmoiksi tarjoaa aikuiskatsojalle aidosti ajatuksia herättäviä teemoja ihmissuhteista, ikuisen nuoruuden tavottelusta ja jopa sitoutumiskammosta, jos oikein tarkkaan ajattelee. Kaikkein herkullisimmat kohtaukset ovat Pania esittävällä Hiltonilla ja Wendyä esittävällä Worrallilla. Heidän huikea, rakkautta täynnä oleva ”ilmatanssinsa” vanhan kunnon Carpernters-hitin Close to Youn tahdissa on jotain sellaista, joka jopa elokuvateatterin katsomossa sai katsojan haukkomaan henkeään. Älkää pelätkö, en aion unohtaa Peterin arkkivihollista, Kapteeni Koukkua. Häntä tässä versiossa näyttelee Anna Francolini. Tekijöiltä on aivan loistava veto vaihtaa klassikkoroiston rooliin naisnäyttelijä, sillä hän tuo hahmoon hieman naisellista otetta, mutta kuitenkin rooliin sopivaa jämäkkyyttä. Juuri tällaisia raja-aitoja rikkovia tulkintoja klassikkosaduista pitäisi nähdä enemmänkin, sillä niiden avulla saadaan taas uusi yleisö niistä nauttimaan ja kenties myös niitä lukemaan.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Traileri: