STOP THE PRESS!

Tanner tömisee

Esitys: kehitysvammaisteatteri La Strada ke 14.6.2017
Ohjaus: Anu Panula
Käsikirjoitus: Anu Panula, Jussi Tuominen
Puvut: Marjo Minkkinen ja työryhmä
Valot ja äänet: Oiva Suonio
Tekniikka: Anssi Halinen
Näyttelijät: Kalle Bister, Mari Heinilä, Jaana Makkonen, Titta Sillman, Niko Pohja, Markus Pieniluoma, Markus Malmi, Atte Selin
Vierailijat: Kirsti Kaarakainen, Linda Kaarakainen, Eerik Mäkinen
Arvio: 4,5/5

J. Alfred Tanner (s. 16.3.1884 – k. 27.5.1927) on yksi merkittävimmistä kuplettilaulajista, jonka vaikutus kotimaiseen laulelmaperinteeseen, huumori- ja jopa poliittisiin lauluihin on merkittävä. Monet ovat varmasti unohtaneet miehen tuotantoa, mutta kun mainitsee esim. Kulkurin valssin tai Orpopojan valssin nimet, niin varmasti alkaa kello kilistä. Tamperelainen kehitysvammaisteatteri La Strada on ottanut kesäohjelmistoonsa kuplettimestari Tannerista kertovan Tanner tömisee -teoksen. Ohjaaja Anu Panula on yhdessä käsikirjoittaja Jussi Tuomisen kanssa kasannut puolitoistatuntisen esityksen, joka koostuu sekä lauluista että Tannerin tarinasta.

Kun esitystä menee katsomaan, kannattaa unohtaa teatterimaisuus kokonaan ja antaa kesän tulla ajatuksiin. Tanner tömisee on kuin nautinnollinen aikamatka aikaan, jolloin hyvä musiikkiviihde oli jotain aivan muuta kuin mitä se nyt meille kertakäyttöviihteen aikana on.  Esitys tarjoaa sellaista vanhanajan kuplettiperinteistä viihdettä, jossa hauskan ja jopa koskettavan musiikin myötä tunnelma on sellainen, kuin katsoja olisi nuorisotalolla viikonlopun iltamissa. Esiintyjäkaarti tekee todella hyvää työtä. Varsinkin naispuoliset esiintyjät saavat paljon irti ja vaikka muutamassa miespuolisessa on aistittavissa pientä jännitystä, he hoitavat esityksensä yllättävänkin hyvin. Panulan ja Tuomisen käsikirjoitus on sopivasti kevyt ja hauska, sillä se tarjoaa tälle esitykselle puitteet juuri siihen viihteelliseen iltamameininkiin, jota tahdittaa sopivalla tyylillä haitaria soittava Eerik Mäkinen. Tästä jää todella aurinkoisen iloinen mieli, joka taatusti ei hetkessä lähde pois.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net