STOP THE PRESS!

Miten lapsi näkee vanhemman Parkinsonin taudin?

Parkinsonin tautia sairastava voi miettiä, kuinka kertoa sairaudestaan lapselle. Suomen Parkinson-liitto yhdessä pohjoismaisten sisarjärjestöjensä kanssa tarttuu pulmaan animaatiolyhytelokuvan keinoin.

Kuusi animaatiolyhytelokuvaa kertovat lapselle ja nuorelle Parkinsonin taudista. Esille nousevat erityisesti ei-motoriset oireet kuten väsymys, uni- ja impulssikontrollihäiriöt. Videot kertovat elämästä perheessä, jonka isä sairastuu Parkinsonin tautiin. Animaatioissa näytetään rakentavalla otteella, kuinka Parkinsonin tauti vaikuttaa läheisten elämään.

Parkinsonin tauti on etenevä hermostorappeumasairaus, joka aiheuttaa paljon erilaisia oireita. Parkinsonin tauti on liikehäiriösairaus, ja moni tunnistaa vapinan, jäykkyyden ja liikkeen hitauden Parkinsonin taudin oireeksi. Sairauden ei-motoriset oireet ovat jääneet tuntemattomammiksi, vaikka kuormittavat elämänlaatua jopa liikehäiriöitä enemmän.

”Meillä on kaivattu tällaista tietoa.” Suomen Parkinson-liiton toiminnanjohtaja Hanna Mattila kertoo. ”Moni sairastavista on vanhempia ja isovanhempia. He haluavat kertoa sairaudestaan ja sen oireista lapsille sopivalla ja ymmärrettävällä tavalla. Myös aikuiskatselijat oppivat animaatioista uutta.”

Videot voi käydä katsomassa Parkinson-liiton nettisivuilla www.parkinson.fi

Parkinsonin tauti koskettaa Suomessa arviolta 14 000 sairastavaa sekä heidän läheisiään.