STOP THE PRESS!

Muumimuseosta luotiin hengähdyspaikka keskelle kaupunkia

Tampere-talossa on kätkeytyneenä suomalainen helmi, joka paljastetaan lauantaina 17.6. suurelle yleisölle. Muumimuseo on elämyksellinen taidemuseo, jossa voi tutustua kirjailija ja taiteilija Tove Janssonin (1914–2001) alkuperäisiin muumikuvituksiin. Museosta on luotu satumainen keidas, jossa voi rauhassa uppoutua taiteen maailmaan keskellä kaupungin vilinää. Tampereen taidemuseon Muumilaakson kokoelmaa on esitelty Tampereella jo kolmenkymmenen vuoden ajan, mutta nyt museo on saanut pysyvän ja nykyaikaisen kodin Tampere-talosta. Muuton myötä Muumilaakson nimikin muuttui Muumimuseoksi.

Muumimuseossa voi aistia Tove Janssonin muumikirjoista ja kuvituksista tutun elämänviisauden, huumorin ja reippaan seikkailumielen. Kuinkas sitten kävikään? -näyttely kertoo muumien koko tarinan aina Suuren tuhotulvan vedenpaisumuksesta muumiperheen marraskuiseen katoamiseen. Tove Janssonin kuvitus- ja sanataide on tuotu uudella tavalla toisiaan täydentäen esille ja muumitarinat esitellään kronologisessa järjestyksessä. Tunnelmallinen näyttelyarkkitehtuuri luo tilasta taianomaisen satumaailman, taiteen ehdoilla. Kuvitusten rinnalla museossa voi uppoutua Tove Janssonin muumikirjojen alkuperäisiin tarinoihin kuuntelemalla näyteltyjä kuunnelmia eri kohtauksista, lukemalla eri hahmojen elämänviisauksia ja tarinoita pähkinänkuoressa.

Muumimuseossa esillä olevia Tove Janssonin piirroksia ja maalauksia täydentävät graafikko Tuulikki Pietilän (1917–2009) tekemät kolmiulotteiset muumikuvaelmat. Kuvaelmat ovat kuin pieniä näyttämöitä muumien elämästä sekä muumikirjojen ja sarjakuvien tapahtumista. Museossa on ensi kertaa yleisön nähtävillä myös osa Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän lahjoittamasta Paraphernalia-kokoelmasta, joka täydentää varsinaista taidekokoelmaa. Kokoelmassa on muun muassa luonnoksia, työskentelyvälineitä ja erilaisia kuvaelmien valmistuksessa käytettyjä materiaaleja. Kaikkiaan näyttelyssä on esillä lähes 400 alkuperäistä muumiaiheista kuvitusta sekä kolmisenkymmentä kuvaelmaa, jotka on valittu Tampereen taidemuseon Muumilaakson kokoelmasta. Tampereen taidemuseon kokoelma on maailman suurin Tove Janssonin muumiaiheisten alkuperäispiirrosten kokoelma.

Muumimuseossa huomioidaan erilaiset kävijäryhmät. Näyttelyyn voi tutustua seinätekstien, painetun opasvihkosen tai selattavien näyttöjen avulla. Älypuhelinta käyttävät asiakkaat voivat ladata sovelluskaupasta ilmaiseksi Muumimuseo-sovelluksen, josta löytyy sekä dramatisoitu että perinteinen opastus. Materiaalit on toteutettu suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, japaniksi ja venäjäksi. Museossa on joitakin interaktiivisia kohteita kuten Taikurin hattu, jossa tapahtuu kummia sinne astuttaessa sekä hattivattianimaatio, jota voi ohjailla kosketuksella. Tarkkaavainen museovieras voi huomata myös muita yllätyksiä…

Museokokemusta täydentää Tove Janssonin muumikirjoja esittelevä Lukukirjasto ja Tampere-talo Shop, josta löytyy museon omien tuotteiden lisäksi muitakin jännittäviä muumituotteita sekä muotoilua ja musiikkia. Ravintola Tuhtossa voi nauttia muumimenun tai edullisen lounaan, ja Tampere-talon ravintolat huolehtivat myös isompien ryhmien toiveista. Tampere-taloa ympäröi vehreä Sorsapuisto lampineen. Muumien ystävien suosima kuvauskohde Muumipeikko-veistos löytyy Muumimuseonpolun varrelta Tampere-talon vierestä.

Muumitarinoissa on seikkailun ja elämysten vastapainoksi suvantovaiheita ja seesteisiä hetkiä, ja samoin Muumimuseossakin voi rauhoittua ja hengähtää. Muumimuseo olkoon pakopaikka nykypäivän ihmisille, kaikille muumeista kiinnostuneille ja muumien ystäville.