STOP THE PRESS!

Kimmo Kaivannon tilataideteos Sininen suora on kunnostettu

Sininen suora 1

Kuva: Sara Vertanen

Helsingin rautatieasemalta Tampere-taloon ulottuva Kimmo Kaivannon tilataideteos Sininen suora on kunnostettu osana Tampere-talon toiminnallista ja arkkitehtuurista uudistushanketta. Kunnostuksen yhteydessä Sinisen suoran kivilaattoja on puhdistettu ja uusittu, teosta häiritseviä opastekylttejä on poistettu ja koko teos on kohdevalaistu led-valoilla. ”Vuosien kuluessa haurastuneiden sinisten laattojen kunnostaminen tekee Sinisen suoran uudestaan näkyväksi molemmissa taiteilijalle rakkaissa kaupungeissa”, kehuu Kimmo Kaivanto säätiön hallituksen puheenjohtaja Kimmo Sarje.

Tampereen kaupungin työryhmän tilaama Kimmo Kaivannon Sininen suora valmistui Tampere-talon pitkään ja matalaan ala-aulaan talon avajaisten yhteydessä vuonna 1990. Teos alkaa Sinisenä linjana Helsingin rautatieasemalla, jossa Kaivannon teoksille tyypillinen ultramariinin sininen laituridekoraatio kulkee asemarakennukselta aina raiteiden 7 ja 8 välissä kulkevaan junalaituriin asti. Sininen suora jatkuu Tampere-talon sisäänkäynnin edessä ja kulkee koko talon läpi moniosaisena 200-metrisenä tila- ja ympäristötaideteoksena. Teos vie kulkijan Helsingistä taiteilijan kotikaupunkiin ja yhdistää näin kaksi Kaivannolle merkityksellistä kaupunkia toisiinsa.

Sinisen suoran ulkotiloissa sijainneet kivilaatat olivat päässeet ennen kunnostustaan pahasti haalistumaan ja halkeilemaan, eikä valaisematon teos päässyt oikeuksiinsa pimeänä vuodenaikana. Kevään aikana Kaivannon teosta onkin kunnostettu monin tavoin. Teokseen on asennettu kohdevalot, jotka valaisevat teosta upeasti hämärän aikana. Myös häiritseviä opasteita on poistettu, jotta teos saisi enemmän tilaa Tampere-talon aulassa. Lisäksi laituridekoraatio Helsingin rautatieasemalla on puhdistettu ja kivilaatat Tampere-talon edessä on uusittu jäljentäen alkuperäisiä mahdollisimman tarkasti. Tampereella kivilaattojen uusimisesta vastasivat Tampereen taidemuseo ja Tilakeskus.

”Kaivannon Sininen suora on olennainen osa koko Tampere-talon identiteettiä, ja on upeaa että teos pääsee kunnostettuna ja ehostettuna oikeuksiinsa meidän uudistuneissa tiloissamme. Myös Kaivanto itse on teosta suunnitellessaan lähtenyt Tampere-talon keskeisestä tehtävästä eli kansainvälisyydestä, johon teoksen eri elementit viittaavat. Sininen suora on meidän symbolinen kutsuhuutomme: toivotamme taloon kaikki tervetulleiksi Helsingistä Huippuvuorille asti”, kertoo Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas.