STOP THE PRESS!

Mars – kausi 1

Mars - kausi 1Ohjaus: Everardo Gout
Käsikirjoitus: Stephen Petranek, David Solet, perustuu Petranekin kirjaan
Tuotanto: Ben Young Mason, Peter Richardson
Pääosissa: Jihae, Alberto Ammann, Clémentine Poidatz, Anamaria Marinca, Sammi Rotibi, Ben Cotton, John Light, Cosima Shaw, Olivier Martinez
Arvio: 4/5

Dramatisoidut dokumentit tuovat mieleen lähinnä kornisti näyteltyjä ja halvalla tehtyjä kohtauksenpätkiä dokkareihin, joissa varsinainen asia ei ole jostain syystä riittänyt pitämään mielenkiintoa yllä. Poikkeuksia onneksi kuitenkin on. Mars-minisarja vie koko ajatuksen aivan uusiin sfääreihin. Sepitetty draama tukee todellisuuden visioita, mutta toimii myös itsenäisesti, koukuttavana kokonaisuutena. Elokuvallista osaamista taustalta tarjoaa muun muassa Apollo 13- tuottajat Ron Howard ja Brian Grazer.

Mars on National Geographicin omalle ja FX-kanavalle tuottama ja Stephen Petranekin kirjaan perustuva 6-osainen näyteltyä draamaa ja dokumenttia yhdistelevä minisarja, jossa on kaksi toistaan tukevaa kerronnallista osiota. Draamallinen tarina alkaa vuodesta 2033, jolloin ensimmäiset ihmiset lähtevät Marsiin niin etsimään jälkiä elämästä kuin luomaan perustaa pysyvälle siirtokunnalle Punaisella planeetalla.

Perusdraamaa on täplitetty niin ikään kuvitteellisilla reality-tyyppisillä haastatteluilla ja kameralle puhutuilla viesteillä, joita maassa olevan henkilökunnan kanssa vaihdetaan. Jännitettä kerronnalle tuovat seikkailulliset scifi-elementit, joita vieraalle planeetalle asettumisessa on riittämiin. Ilahduttavasti juonentynkää tehdään myös hahmoista, joista jotkut nousevat hyvin mielenkiintoisiksi ja tarinankuljetuksen kannalta olennaisiksi.

Minisarjan kerronnan toinen puoli on dokumentaarinen kuljetus, jossa vuonna 2016 seurataan Elon Muskin SpaceX-hankkeen edistymistä. Muskin tavoitteena on ollut kehittää uudelleenkäytettävä raketti, joka on käytännössä välttämätön ennen kuin Marsiin menosta voi käytännössä haaveilla. Kuten tiedämme viime vuoden aikana raketti saatiin turvallisesti laskeutumaan takaisin alustalleen ja näin primääritavoite saavutettiin. Dokumentti antaa myös paljon arvokasta tietoa avaruuden valloittamisen menneisyydestä ja tulevaisuudesta.

Mars-sarjassa ilahduttaa realistisuus ja tieteen voimakas rooli myös draaman vaikuttimena. Amerikkalaismassoille valmiiksi pureskeltua on oikeastaan vain toisto, jossa joitakin samoja asioita jankutetaan moneen kertaan aiheuttaen ajoittaista pitkäveteisyyttä. Draamapuolella tasapaino säilyy hyvin jännitteisessä planeetan tutkimisessa ja sinne sopeutumisessa sekä käsikirjoittajien hahmoille rakentamissa käänteissä, jotka aina perustellaan myös dokumenttiosiossa.

Sarjan toteutus loistavine visuaalisine efekteineen toimii, ja Everardo Goutin ohjauksessa pienin elein hahmoaan rakentavat näyttelijät onnistuvat myös työssään mainiosti. Mars-tutkimuksen taustahahmot tuovat puolestaan intonsa ja omistautuneisuutensa hyvin esille dokkaripuolella. Myös realismi sekä kansainvälisyys ovat näin eurooppalaissilmin sarjassa erittäin hyvin läsnä. Mainittava on vielä Nick Caven laulama loistava tunnaribiisi.

Mars-minisarja yllätti iloisesti ja on koukuttavaa katseltavaa niin avaruustutkimuksesta kiinnostuneille kuin muillekin. Itse Kennedyn Space Centerissä Floridassa vastikään viime vuonna käyneenä avaruus-fanina Mars oli todella mielenkiintoinen ja jännittävä katsomiskokemus. Ja lopun perusteella myös jatkoa on tulossa.

JO Rantala for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Twentieth Century Fox Home Entertainment, 2017

Traileri: