STOP THE PRESS!

Fences

FencesOhjaus: Denzel Washington
Käsikirjoitus: August Wilson oman näytelmänsä pohjalta
Tuottajat: Scott Rudin, Denzel Washington
Pääosissa: Denzel Washington, Viola Davis, Jovan Adepo, Russell Hornsby, Stephen McKinley Henderson, Mykelti Williamson
Arvio: 3/5

Denzel Washingtonin ohjaama Fences perustuu August Wilsonin Pulitzer-palkittuun näytelmään. Elokuvan näytelmänsä pohjalta jo yli kymmenen vuotta sitten käsikirjoittanut, vuonna 2005 kuollut Wilson oli elokuvasta postuumisti Oscar-ehdokkaana. Näytelmällisyys näkyy kankaalla niin hyvässä kuin pahassakin. Draama on paikoin sävykästä ja väkevää, mutta elokuvallinen visio ei oikein minimalistisen kertomuksen keskeltä aukene.

Laajalti palkittu elokuva pureutuu afroamerikkalaiseen elämänmenoon 1950 -luvun Pittsburghissa. Denzel Washington esittää viisikymppistä entistä baseball-tähteä ja nykyistä roskakuski Troy Maxsonia, joka huolehtii perheestään omaistautuvasti, mutta tiukan autoritaarisesti. Menneisyyden katkeruus purskahtelee esiin niin suhteessa vaimoon Roseen (Davis) kuin lapsiin, aikuiseen muusikko-poikaan Lyonsiin (Hornsby) ja ammattiurheilijaksi halajavaan Coryyn (Adepo). Symbolina perheensä suojelulle Troy rakentaa aitaa pihansa ympärille, mutta ei silti pysy suojelemaan itseään omilta mielihaluiltaan, jotka lopulta mullistavat koko perheen elämän.

Elokuvan alkupuolella puhutaan enemmän kuin parissa kotimaisessa elokuvassa yhteensä. Troy paukuttaa katsojalle ekspositiota toisensa jälkeen hänen selittäessä elämäänsä, kuvitelmiaan ja ihmissuhteitaan niin työtoverilleen Bonolle (Henderson) kuin ”teatterin lavalle” yksi toisensa jälkeen ilmestyville perheensä jäsenillekin.

Juuri kun mielenkiinto alkaa herpaantua teatraalisen vyörytyksen alle elokuvasta alkaa löytyä myös syvempää draamaa ja hahmojen väliset törmäykset tuoda muassaan niin käänteitä kuin kasvavaa dynamiikkaakin. Lopulta tarina luo varsin syvällisen läpileikkauksen yhteiskunnalliseen lokeroonsa jumittuneesta mustasta perheestä 50-luvun Amerikassa, missä vain vahva elokuvallinen visio jää puuttumaan. Ja se on ikävä kyllä aika paljon se.

Washington osaa vahvana tulkitsijana ohjata näyttelijöitä ja saada heistä esiin nyansseja ja pinnan alla kuohuvaa voimaa. Viola Davis tekee Rosen roolissa vahvan roolin uskovaisena ja miestään palvelemaan ”syntyneenä” vaimona, mikä toi hänelle myös Oscar-palkinnon. Poikien rooleissa näyttelevät Russell Hornsby ja Jovan Adepo käyttävän vähäisen kangasaikansa tehokkaasti luomalla myös mieleenjäävät hahmot. Mielenterveyden ongelmista kärsivää sotaveteraaniveljeä Gabea esittävä Mykelti Williamson ja työkaveria Bonoa tulkitseva Stephen McKinley Henderson tekevät niin ikään mainiot sivuroolit.

Entäpä sitten itse Washington? Ohjaaja Denzel olisi mielestäni voinut sanoa näyttelijä Denzelille paikka paikoin, että maalaisi välillä vähän ohuemmalla pensselillä, sillä niin pursuileva ja päällekäyvä on Washingtonin tulkinta Troy Maxsonista. Puolivälin jälkeen homma alkaa toimia paljon paremmin, mutta alkupuolen tekstimassa tuntuu olleen vähän liikaa jopa Washingtonin talentille.

Fences on hyvää perusdraamaa ja luokkayhteiskunnan kuvausta mielenkiintoisesta aikakaudesta. Näytelmätekstin voima näkyy henkilöissä ja hahmojen välisessä dynamiikassa, mutta ohjaus olisi kaivannut elokuvallisempaa otetta.

JO Rantala for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Paramount Pictures Home Entertainment, 2017

Traileri: