STOP THE PRESS!

Monola-juhlaviikko avaa Sibeliusten häämatkakohteen Monolan aitan Lieksassa 3.-8.7.

Sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian Pielisen museolla

Sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian Pielisen museolla Lieksassa kuva: Klaus_ Seiro

Jean ja Aino Sibeliuksen vastikään kunnostetun häämatkakohteen, Monolan aitan, avajaisia vietetään Monola-juhlaviikolla Lieksassa 3.–8.7.2017, kun Sibeliusten häämatkasta Pieliselle on tullut kuluneeksi 125 vuotta. Ensimmäistä kertaa järjestettävä juhlaviikko huipentuu lauantaina 8.7.2017 järjestettävään Monola-gaalaan, joka on avajaisten päätapahtuma. Eduskunnan puhemies Maria Lohela avaa Monolan aitan ja tuo gaalaan valtiovallan tervehdyksen. Kansanedustaja Krista Mikkonen jakaa gaalassa järjestyksessään toisen Monola-palkinnon.

Monola-gaalassa kuullaan Sibeliuksen alkuperäinen Karelia-musiikki, jonka esittävät Sari Kaasinen (runonlaulu), Liisa Makkonen (viulu), Jussi Makkonen (sello), Nazig Azezian (piano) sekä Kamarikuoro Kaisku johtajanaan Mari-Annika Heikkilä. Sovituksen Karelia-musiikista tekivät gaalaa varten Jussi-Matti Haavisto ja Matti Makkonen.

Juhlaviikon ohjelmassa on Monola-gaalan lisäksi ohjelmallisia veneretkiä Monolaan, konsertteja eri puolilla Lieksaa, Timo Koivusalon Sibelius-elokuva, Monola-valokuvanäyttely Lieksan asemamakasiinissa, musiikkituokioita Lieksan kirkon kellotapulissa sekä opastettuja kiertokävelyitä kirkkopuistossa. Juhlaviikko päättyy gaalaillalliseen Joensuun Original Sokos Hotel Kimmelissä. Osaan juhlaviikon tapahtumista on vapaa pääsy.

Monola-juhlaviikon järjestää Monola-seura ry.

Monola-juhlaviikon koko ohjelma löytyy täältä:

www.monola.fi. Liput Monola-juhlaviikon tapahtumiin Johannan kirjapuodista Lieksasta sekä verkkokaupasta www.store.charmi.eu.

Juhlagaalan ja gaalaillallisen tapahtumatiedot

Lauantai 8.7.2017 kello 16:00
Juhlagaala
Lieksan kulttuurikeskus, Brahe-sali
Liput: € 35,00

www.store.charmi.eu
Johannan Kirjapuoti, Lieksa tai ovelta, jos tilaa jää

Lauantai 8.7.2017 kello 20:00
Gaalaillallinen
Original Sokos Hotel Kimmel
Illalliskortit: € 42 / € 28 (vain ennakkomyynnissä)

www.store.charmi.eu

Monola-seura ry perustettiin Sibelius 150 -juhlavuonna heinäkuussa 2015. Seuran tavoitteena on Sibeliuksen, Kalevalan ja karelianismin perinnön vaaliminen Pielisen-Karjalan-alueella. Yksi tärkeistä tavoitteista oli myös Monolan aitan kunnostaminen matkailu- ja kulttuurikäyttöön. Seura on järjestänyt Monola-gaalakonsertteja Lieksassa jo kahtena vuonna.

Monolan aitta kunnostettiin Leader-hankkeena vuosina 2016–2017. Lieksan kaupunki päätti lahjoittaa omistamansa aitan Monola-seuralle sekä vuokrata siihen kuuluvan maa-alueen. Vaara-Karjalan Leader ry esitti rahoituksen myöntämistä aitan kunnostamiseen toukokuussa 2016 ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus vahvisti rahoituksen syksyllä 2016. Leader-hankkeen mahdollistivat Jussi Makkosen omarahoitusosuudeksi lahjoittamat levy- ja konserttituotot. Hankkeen toteutumista edelsi useiden lieksalaisten vuosikymmeniä kestänyt toiminta aitan säilyttämiseksi ja kunnostamiseksi.

Monolan aitan kunnostuskustannukset olivat noin 59 000 euroa ja siihen liittyvän kehittämishankkeen osuus 25 000 euroa. Aitan kunnostustyöt tehtiin yhteistyössä Museoviraston kanssa restaurointiperiaatteella kaikki rakennuksen eri kerrostumat säilyttäen.

Aitan kunnostushankkeen avulla saatiin säilytetyksi kulttuuri- ja sivistyshistoriallisesti arvokas kohde ja miljöö sekä luoduksi edellytyksiä kulttuuri- ja kulttuurimatkailutoiminnan kehittämiselle. Hankkeen jälkeisen toiminnan hoitamiseksi kootaan matkailu-, kylä- ja kulttuuritoimijoiden yhteistyöverkosto sekä kerätään Monolaan ja Sibeliuksiin liittyvää perinnettä ja historiaa tulevien käyttäjien tarpeisiin.

Aitan kunnostivat kirvesmiehet Hannu Muikku ja Olavi Saarelainen. Monola-hankkeen projektipäällikkönä on toiminut Elli Oinonen-Edén. Projektin ripeästä etenemisestä on erityisesti kiittäminen kymmeniä innokkaita talkoolaisia.