STOP THE PRESS!

Itse ilkimys 3 (Despicable Me 3)

Itse ilkimys 3Ohjaus: Pierre Coffin, Kyle Balda, suomenkielisen version ohjaus: Petri Hanttu
Käsikirjoitus: Cinco Paul, Ken Daurio
Tuotanto: Chris Meledandri, Janet Healy
Suomenkieliset äänet: Ville Haapasalo, Katja Aakkula, Kristiina Brask, Carl-Christian Rundman, Juha Varis
Englanninkieliset äänet: Steve Carell, Kristen Wiig, Trey Parker, Miranda Cosgrove, Dana Gaier, Nev Scharrel, Steve Coogan, Jenny Slate, Julie Andrews
Arvio: 4/5

Entinen ilkimys Gru toimii vaimonsa Lucyn kanssa pahiksia jahtaavan järjestön agentteina. He saavat tehtäväkseen ottaa kiinni arvokkaan vaaleapunaisen timantin varastaneen superkonnan Balthazar Brattin. Tämä entinen 80-luvun lapsitähti on todella jumiutunut tuohon vuosikymmeneen ja kuvittelee yhä olevansa sama paha poika kuin aikoinaan. Kun sankaripariskunta epäonnistuu tehtävässään, he saavat potkut järjestöstä. He pähkäilevät, kuinka kertoa asiasta lapsilleen, kunnes Gru saa tietää, että hänellä on pitkään ’kadoksissa’ ollut kaksoisveli, Dru. Veljekset ovat kuin yö ja päivä: Toinen elää vaatimatonta kilttiä perhe-elämää, toisella kaikki on luksusta ja materiaa. Luonteiltaankin he ovat kauempana toisistaan kuin mitä voisi luulla. Kuvioissa möyryävät toki myös keltaiset ilkiömäiset Kätyrit.

Elokuvien jatko-osat ovat yleensä kalpeita haamuja verrattuna alkuperäiseen elokuvaan, sillä niiden tarinoihin ei enää kunnolla ole satsattu ja muutenkin juonikuviot ovat lähinnä vanhan toistoa. Animaatiostudio Illumination on suorastaan omituinen kummajainen näiden Itse ilkimys -elokuvien suhteen. He todella panostavat uuteen tarinaan ja heittävät sekaan runsaasti kivoja juttuja monista eri elokuvista. Esimerkiksi vaaleanpunaisen timantin varastaminen Vaaleanpunainen pantteri -elokuvasta, joka on myös innoittanut tekijöitä tekemään ’vaaleanpunaisen pantterimaisen’ animaatiopätkän elokuvan lopputeksteihin. Lisäksi he ovat onnistuneet laajentamaan hahmoja yksiulotteisista moniulotteisemmiksi. Esimerkiksi Grusta löytyy paljon sellaisia piirteitä, joita ei vielä ensimmäisten osien alkuperäisessä hahmosta oikein kunnolla tullut esiin. Hyvän mausteen hommaan tuo velipoika Dru, joka puolestaan tarjoaa sopivan väännön veljesten välille. Shown suurin hahmo on kuitenkin superkonna Bratt. Tämä kasariaikakauteen jähmettynyt tyyppi on suorastaaan hulvattoman hauskan ilkeä hahmo, joka oikeastaan ei olekaan pahis, vaan oman roolinsa vanki. Tässä hahmossa on sopivasti särmää ja hänen retrorobottinsa on suorastaan hellyttävän vanhanaikainen. Siksi voinkin sanoa, että Itse ilkimys 3 on kerrassaan nautittavaa animaatioviihdettä ollakseen omanlaisensa jatko-osa.

Lisämateriaalina tarjolla mm. useita making of -dokumentteja, uusi lyhytelokuva sekä ”Yellow Light” -musiikkivideo.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Universal Sony Pictures Home Entertainment, 2017

Traileri: