STOP THE PRESS!

Taidekeskus Kasarmi Tuusulassa avoinna kesäkaudella

Taidekeskus Kasarmi Tuusulassa

Kuva: Kari Kohvakka

Taidekeskus Kasarmi avaa ovensa heinä- ja elokuuksi lauantaista 1.7. alkaen. Talossa on esillä Tuusulan taidemuseon näyttelyt ”Suosikit ja inhokit – poimintoja Aune Laaksosen taidesäätiön kokoelmasta” sekä ”Martta Wendelinin Tuusula”. Museokaupasta löytyy muun muassa Tuusulaa koskevaa kirjallisuutta ja Wendelin-tuotteita. Taidemuseo on auki keskiviikosta sunnuntaihin klo 12–17 ja Suomi 100-juhlavuoden kunniaksi näyttelyihin on vapaa pääsy.

Suosikit ja inhokit

Taidekeskus Kasarmissa on esillä näyttely Aune Laaksosen Taidesäätiön kokoelmasta, jonka teoksia ovat olleet valitsemassa tuusulalaiset lapset osana kulttuurikasvatusprojektia. Lasten tehtävänä oli valita laajasta kokoelmasta teoksia, jotka herättivät heissä suuria tunteita. Sen tuloksena syntyi näyttely, joka kertoo kävijälle lasten kommenttien kautta heidän tavastaan arvottaa ja kokea taidetta. Lopputulos on yllättävä ja antaa uuden tavan katsoa taidetta. Näyttely on esillä 3.9. asti.

Martan kammarissa Wendelinin taidetta Tuusulan ajoilta

”Martta Wendelinin Tuusula” -näyttely esittelee kuvituksia ja maalauksia taiteilijan Tuusulan vuosilta 1937–1986. Näyttely on esillä Martan kammarissa, jonka suunnitteluun Martta Wendelin osallistui itse 1980-luvun alussa.

Martta Wendelin (1893–1986) asui Tuusulassa lähes puolet elämästään. Hän oli tunnettu kuvittaja muuttaessaan Syvärannan lepokotiin talvikaudeksi 1937–38 terveyttään hoitamaan. Taiteilija ihastui paikkakuntaan ja sen ihmisiin niin, että hän seuraavana keväänä vuokrasi Suopellon huvilan Rantatien varrelta. Pysyvä koti rakentui Wendelinin omien suunnitelmien mukaan Annivaaraan vuosina 1946–47.  Tämä keskieurooppalaistyylinen osin rapattu on nykyään yksityiskotina.

Uuden asuinpaikan vaikutus näkyi suoraan joissain kuvituksissa kuten Viktor Rydbergin Tonttu-runon kuvituksessa 1945, Kotilieden kansissa sekä Suopellon tai Tuusulanjärven maisemiin liittyvissä postikorteissa. Vapaan taiteen tekeminen lisääntyi maaseutumaisessa miljöössä. Wendelin kuvasi tulevina vuosikymmeninä tuusulalaisia maalaistaloja ja pihapiirejä, järveä, omaa puutarhaansa ja perhettään. Muotokuvat tuusulalaisista isännistä ja emännistä tulivat työtehtäviksi jo 1940-luvulla ja suosio etenkin lasten muotokuvien ikuistajana kasvoi seuraavilla vuosikymmenillä.

Historian janoon

Museokaupasta löytyy Tuusula- ja taideaiheisia kirjoja ja postikortteja. Historianjano sammuu esimerkiksi Suur-Tuusulan historia kirjasarjan myötä. Saatavilla on nyt myös kirjasarjan neljäs osa Tuusulan historia 1920–1985 ja koko neljän kirjan paketin saa nyt kolmellakympillä.

 

Taidekeskus Kasarmi

Jääkärinpolku 2, Tuusula

www.taidekeskuskasarmi.fi